Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Almedalen: Svenska modellen fortfarande het

Publicerad: 8 juli 2008, 22:22

Fortsättningen av 2008 kan bli ett tillnyktringens år efter baksmällan som följde på EG-domstolens avgörande i slutet av 2007 i Lavalmålet. Utslaget där, som överraskade och chockade fackföreningsrörelsen, har därefter bekräftats i ytterligare ett par domar i EG-domstolen. Med utslaget i Viking Line-målet som kom före Laval, finns nu fyra likartade avgöranden. Laval är inte längre unikt.


”Det var ingen tillfällig motgång”, medgav LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin under Almedalsveckan.

Istället fäster hon stora förhoppningar på vad regeringens utredare med anledning av Laval-domen, Claes Stråth, som presenterar sin och sin expertgrupps analys och förslag till nödvändiga EU-anpassningar av den svenska modellen.

”Våra kollektivavtal är inte ”att ”sula på” befintliga lagar utan de ersätter lagarna”, sade Lundby-Wedin.

Efter domen och ytterligare två likartade domar i EG-domstolen under våren är det uppenbart för LO att linjen i EU ligger fast..

”EU kräver mer transparanta kollektivavtal. Det kan vi leva med. Domstolen bejakar visserligen löntagarnas intressen men det är nu tydligt att den fria rörligheten går före”, enligt LO-ordföranden.

LO arrangerade på tisdagseftermiddagen ett estradsamtal om den svenska modellen efter Laval med sin ordförande Wanja Lundby-Wedin, Svenskt Näringslivs vice VD Jan Peter Duker, Claes Stråth

Deltog gjorde även tidigare ministern nu s-riksdagsmannen Sven-Erik Östberg, moderaternas gruppledare i riksdagen, Lars Lindblad, LO:s förhandlingschef Per Bardh.

Av de krav som restes av oppositionen i riksdagen i våras, framför allt från vänsterpartiet, att Sverige skulle ställa som krav att svenska modellen skulle lämnas ograverad som ett villkor för svenskt godkännande av nya EU-fördraget, hördes för dagen ingenting. Såväl Lundby-Wedin spm Österberg ser fördelar med nya fördraget ur ett löntagarperspektiv och hoppas på ökad tyngd för sociala frågor i EU som en följd av det.

Detsamma gällde Byggnads krav på LO-kongressen för några veckor sedan. Nu har Byggnads fått rätta in sig i LO-ledet i denna fråga.

Claes Stråth kunde skämta om hur han numera får VIP-behandling i Bryssel av de högsta EU-tjänstemännen vid kommissionen. Lite mer allvarligt ser han att EU för sin del fäster mycket stor vikt vid Lavaldomen och hur de nationella regeringarna förmår hantera de dilemman som EG-domstolens domar skapat för länder som Sverige, Danmark, Tyskland och Luxemburg.

Strax innan Stråths resa till Bryssel besökte han Berlin i samma ärende – att studera kombinationen av juridik och politik som styr EU:s hantering av nationell arbetsrätt.

”I Tyskland slogs jag av att de inte alls diskuterade EU-pinciperna om de fyra friheterna, ett klart misstag i mina ögon.”

Stråth sade sig vara tacksam för att direktiven regeringen gav honom inför hans utredningsuppdrag inte krävde kritik av domen utan en analys av rättsläget och förslag till lösning.

I denna översyn ingår lex Britannia, vår nationella anpassning av EU:s utstationeringsdirektiv, vår brist på tydlighet i frågan om minimilöner.

I uppdraget från regeringen ligger att ta fram förslag som bevarar svenska modellen men samtidigt gör den tillåtlig enligt EU:s grundprinciper och fördrag, EG-rätten.

Var Laval-domen bra eller dålig?

”Både bra och väntad” sade Jan-Peter Duker, vilket ledde till en halvtimmes öppet gräl med i stort sett samtliga i panelen utom Claes Stråth som verkade road.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News