Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

ALMEDALSVECKAN Byggbranschen söker damsällskap

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Var tredje byggchef som sysslar med husbyggnation anser att kompetenskrav kan vara ett hinder för kvinnor att arbeta inom byggsektorn.

Byggchefsbarometern 2005 kan sammanfattas som att landets byggchefer gärna skulle vilja ha fler kvinnliga kolleger men man är väldigt bra på att hitta hindrande faktorer. Just attityder anser en fjärdedel av cheferna kan vara ett hinder. Kerstin Gillsbro, som är chef för NCC Boende och därmed en av Sveriges högst uppsatta kvinnliga byggchefer, tycker att barometern avslöjar en del skrämmande attityder.

- Det är ett blodtryckshöjande påstående att kvinnor inte är kompetenta.

I samband med att Byggcheferna presenterade sin barometer under Almedalsveckan arrangerade man tillsammans med Sveriges Byggindustrier en paneldiskussion kring enkönade branscher i allmänhet och byggbranschen i synnerhet. Bakgrunden är att endast tre procent av Byggchefernas 14 500 medlemmar är kvinnor.

Kerstin Gillsbro framhöll att det kanske inte bara är branschens fördomar mot kvinnor utan lika mycket kvinnors fördomar mot branschen som gör att det ser ut som det gör.

- Kvinnor kanske inte vill vara i byggbranschen för att man har fördomar om hur det är där. Det är inte en miljö man vistas i särskilt ofta. Jag tror att vi bör rikta oss till små barn och försöka skapa ett intresse för byggande och det är en orsak till att vi inom NCC anordnat byggskolor för barn på somrarna.

Skanska Sveriges vd Mats Williamsson levererade en närmast darwinistisk teori om att framgångsrika ledare i en bransch med små marginaler per definition är de som fattat mest riktiga och minst felaktiga beslut vilket skapar en känsla av att "känna igen en vinnare" när tjänster ska tillsättas. Vinnaren är då i regel någon som liknar en själv.

- Han tenderar att vara man, ha ljusblå skjorta och inga ringar i öronen.

Byggchefernas ordförande Lars Bergqvist kom med ett kontroversiellt förslag på en lagändring för att främja mångfalden. Han vill att LAS förändras så att minoritetsgrupper kan särbehandlas positivt vid uppsägningar. Förslaget gjorde dock ingen himlastormande succé på panelen.

- Jag tycker i och för sig att man ska ta bort LAS helt och hållet men det är av andra skäl, sade Tove Lifvendahl från moderaterna.

- När man börjar att laborera med lagstiftning gentemot vissa grupper riskerar man att reducera människor till grupptillhörighet. Dessutom kan det bli en backlash om andra känner sig missgynnade.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.