Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

ALMEDALSVECKAN Finsk minister slår ett slag för ROT-avdraget

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

11 000 nya jobb under 2004.

Det resultatet har Finlands motsvarighet till ROT-avdraget givit, berättade den finska vice finansministern Ulla-Maj Wideroos vid ett seminarium i Visby anordnat av byggsektorns branschorganisationer i Visby på torsdagen.

Det finska avdraget skiljer sig mot det svenska genom att det dels är permanent, dels omfattar alla hushållsnära tjänster. Det är emellertid avdrag för reparations- och ombyggnadsarbeten som dominerar, enligt Wideroos. Hon vände sig dock emot det svenska motståndet mot andra hushållstjänster.

- Det är tröttsamt att höra debatten om "pigjobb". Det handlar om människor som jobbar i egna företag, inte om pigor. I stället för att jobba svart och få problem när de fyller 65 år är de nu stolta företagare. Det är märkligt att sysslor som betraktas som värdefulla när vi själva gör dem föraktas när någon annan utför dem.

Omkring 25 procent av de nya jobben beräknas vara städjobb i hemmen och 42 procent av dem har gått till personer som tidigare var arbetslösa - åtminstone officiellt.

Avdraget kostade den finska staten 830 miljoner svenska kronor förra året medan man inte har summerat alla intäkter och besparingar. Ulla-Maj Wideroos är dock övertygad om att det är en god affär för staten. Utfallet har varit så gott att man redan utvidgat avdraget och det kommer sannolikt att bli ännu mer generöst i framtiden.

- Politikerna ställdes mot väggen av folket. Jag tror att de flesta människor i båda våra länder vill vara ärliga och betala skatt men vi hade gjort det för svårt. När vi fattade beslut som gjorde det enklare betalar man gärna sin skatt.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.