Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

ALMEDALSVECKAN "Underhållet behöver tredubblas"

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Underhållet av Sveriges bostadsbestånd från 60- och 70-talen måste tredubblas för att undvika kapitalförsöring.

Det var budskapet från Boverkets generaldirektör Ines Uusman vid seminariet "Eftersatt underhåll - en tickande bomb" i Visby i dag, måndag. Därmed gick hon till och med längre än Sveriges Byggindustriers vd Bo Antoni, som talade om en fördubbling av underhållet, men då gällde det å andra sidan det totala bostadsbeståndet.

Antoni inledde seminariet med att presentera en sammanställning av underhållsbehovet av byggnader och infrastruktur bland annat utifrån rapporten "Det försummade underhållet" av Nils-Eric Sandberg. Med det försiktiga antagandet att en bostad har en livslängd på 100 år och behöver byggas om en gång under den perioden skulle underhållsbehovet på Sveriges 4,3 miljoner bostäder bli 43 000 bostäder om året. Behovet av reparationer och underhåll uppgår till 43 miljarder kronor om året medan dagens totala bostadsinvesteringar - inklusive nyproduktion - uppgår till 50 miljoner kronor.

- Resultatet av det eftersatta underhållet är att vi får en sjunkande kapitalstock, konstaterade Bo Antoni.

Sverige är för övrigt det enda västeuropeiska land som har en sjunkande kapitalstock i bostadssektorn. Förfallet innebär dessutom en kostnad i sig, bland annat genom ökande vattenskador orsakade av gamla och slitna rörinstallationer. Varje år drabbas 90 000 lägenheter av vattenskador och i genomsnitt kostar dessa 50 000 kronor - en kostnad på 4,5 miljarder kronor om året. Ett annat exempel är gamla och otäta fönster. Genom att se till att samtliga 40 miljoner kvadratmeter fönsterarea i bostadsbeståndet bestod av energiglasfönster skulle landet kunna minska energiförbrukningen med upp till åtta TWh per år. Det motsvarar två kärnkraftverk.

I den efterföljande diskussionen deltog Malmö Kommunala Bostäders vd Lars Birve, folkpartisten Nina Lundström från riksdagens bostadsutskott samt Anders Lago, kommunalråd i Södertälje och ordförande i Svenskt Vatten. En sak var de alla överens om: lösningen är inte subventioner.

- Subventioner är farliga, där är vi nog alla överens. De hamnar sällan där de ska utan sugs upp av olika intressenter på vägen. Den som stödet var avsett för får på sin höjd några småslantar, menade Lars Birve.

Subventioner riskerar också att styra insatser på ett olyckligt sätt. Ett exempel som lyftes fram var hur investeringsbidraget fått till resultat att knappt en hyreslägenhet över 70 kvadratmeter producerats i Sverige de senaste åren.

Seminariet arrangerades av Byggbranschen i samverkan, en sammanslutning av Sveriges Byggindustrier, Elektriska Installatörsorganisationen, Maskinentreprenörerna, Målarmästarna, Plåtslageriernas Riksförbund, Glasbranschföreningen och VVS-Installatörerna.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.