Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Andra ronden i slaget om Reach

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV ELISABET NÄSLUND
I fjol röstades kemikaliedirektivet Reach ner. Förra veckan gick ett kompromissförslag igenom ett splittrat EU-parlament.

En framgång för miljön? Det beror på vem du frågar.

- Måttligt nöjd, säger Mats Williamson, vd för Skanska Sverige. Reglerna är mjukare än ursprungsförslaget. Men jag är nöjd med att man håller på substitutionsprincipen.

- Jag är faktiskt nöjd, säger EU-parlamentarikern Lena Ek, som jobbat hårt med förslaget som ordförande i industriutskottet. Nu har vi ett förslag att jobba vidare utifrån.

- Nej, jag är inte nöjd, säger Sveriges Byggindustriers miljöchef Danielle Freillich.
Hon anser att kompromissen har gjort alltför stora eftergifter för kemikalielobbyn och befarar ytterligare urholkningar innan Reach är i hamn.

-Det primära är att användare får så mycket information som möjligt. Det näst viktigaste är att ta bort de farligaste kemikalierna. Med kompromissen kan två tredjedelar av ämnena registreras med väldigt lite information.

Lena Ek anser att största nederlaget är att bevisbördan om risken med kemikalierna ligger på kemikaliemyndigheten och inte på industrin. Att ämnen med volymer under tio ton kan genomgå något färre tester i standardpaketet kemikaliemyndigheten tillhandahåller ser hon inte som någon stor fara.

Reach är en svensk exportprodukt i så motto att innehållet redan finns i vår lagstiftning. Det nya för Sverige är att kemikaliekraven även omfattar utländska varor.

Skanska har en kemdatabas sedan flera år. Reach gör det enklare för företaget att få information till databasen.

-Det blir lättare för oss att ta det ansvar vi vill ta, säger Mats Williamson. Reach ger verktyg att så att vi kan jobba med miljöarbete på ett enkelt sätt.

Storföretaget Skanska har möjlighet att bedriva kvalificerat miljöarbete redan i dag. Med Reach får även småföretag större möjlighet att hitta rätt i kemikaliedjungeln eftersom kravet är att de ämnen som ingår i färdiga varor ska redovisas mycket lättfattligt.

I Sverige råder konsensus kring Reach. Plast- och kemiföretagen, som man kunde förvänta sig vara på krigsstigen, är positiva, försäkrar branschförbundets vd Owe Fredholm.

Företagen utanför Norden, och framför allt i den tyska kemikalieindustrin som är världens största, har däremot gjort sitt bästa för att stoppa direktivet. Det första förslaget röstades ner i början av 2004. Efter tyska påtryckningar flyttade premiärminister Silvio Berlusconi direktivet från miljö- till handelsutskottet under Italiens halvår som ordförandeland i EU. Detta för att flytta fokus från miljöfördelarna.

Vad händer nu? Ordförandelandet Storbritannien vill driva igenom direktivet och ska försöka få ministerrådet att rösta igenom det före utgången av 2005. Tyskland  förhalar ärendet. Blir det inget beslut före nyår lär det dröja eftersom nästa ordförandeland, Österrike, går på den tyska linjen. Efter att Reach gått igenom i ministerrådet ska EU-parlamentet rösta ytterligare en gång. Tidigaste 2007 kan direktivet träda i kraft.


FAKTA/REACH
Reach står för registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier. Det innebär att EU får en nyinrättad kemikaliemyndighet som registrerar samtliga 30 000 ämnen. Användaren har rätt att begära information om färdiga varor. Där ska det på ett lättbegripligt sätt framgå vilka risker det finns med ingående substanser. Den så kallade substitutionsprincipen ska därmed leda till att farliga ämnen ersätts av miljövänligare . Margot Wallström (s) arbetade fram lagförslaget under sin tid som miljökommissionär.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.