Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Andrahandsuthyrning ska bli lättare

Publicerad: 31 augusti 2018, 09:52

Peter Eriksson vill se bättre information kring andrahandsuthyrning.

Boverket ska ta fram ett förslag på hur informationen kring privatbostadsuthyrning och uthyrning av hyresbostäder i andra hand kan utvecklas. Det har regeringen beslutat. Syftet är främst att enskilda ska kunna få tydlig och lättillgänglig information om vad som gäller.


Statskontoret har i sin rapport "Åtgärder för att öka uthyrningen av privatbostäder", konstaterat att både uthyrare och hyresgäst behöver förhålla sig till omfattande regelverk. I vissa fall kan det vara oklart hur reglerna ska tillämpas. Okunskapen kring regelverken kan, enligt betänkandet "Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning", leda till oskäliga hyror i fall av andrahandsuthyrning.

Regeringen ger därför Boverket i uppdrag att ta fram förslag på hur information kan göras lättillgänglig och öka kunskapen om vad som gäller och därmed även skapa bättre förutsättningar för en bättre fungerande bostadsmarknad.

– Andrahandsuthyrning och privatbostadsuthyrning är viktiga komplement till den ordinarie bostadsmarknaden. Därför är det viktigt för de som funderar på att hyra eller hyra ut en bostad att enkelt få tillgång till information kring vad som gäller. Med ökad kunskap kan vi få en ökad trygghet, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Boverket ska redovisa uppdraget den 9 januari 2019 respektive den 1 april 2019 till Regeringskansliet.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.