Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Anmälningsplikten hyllades

Publicerad: 3 juli 2013, 13:26

Bakgrunden och timingen var perfekt för seminariet "Utländsk arbetskraft i nordiska byggindstri" som ägde rum på Almedalsveckans tredje dag i Visby. Sedan den 1 juli gäller anmälningsplikt för utländska arbetstagare.


Seminariet inleddes av Kerstin Ahlberg, professor i arbetsrätt, som tyckte det var "lite genant" att Sverige i jämförelse med de nordiska grannländerna halkatefter på detta område. I Danmark, Finland och Norge har man sedan flera år motverkat "social dumping" genom lagstiftning.

- Det är bra att vi nu, sedan tre dagar, har fått anmälningsplikt. Men regeringenborde gå vidare och ta ett helhetsgrepp. Upphandlande myndigheter borde ocksåkunna bidra till att motverka missförhållanden på området, sade KerstinAhlberg.

Mats Åkerlind, vice VD på Sveriges Byggindustrier, förklarade att man eftersträvarsund konkurrens, vilket självfallet innebär att alla företag skall följaregler, betala sociala avgifter etc.

- Tyvärr är vi oense med byggfacket om tolkningen av kollektivavtalet på vissa punkter. Men vi eftersträvar förbättringar, t ex införande av obligatoriskt ID-kort församtliga medarbetare och möjlighet till oanmäld inspektion frånmyndigheterna m m. Då kan vi uppnå en sund konkurrens, vilket är till gagnför alla de seröst arbetande företagen, sade Mats Åkerlind.

Den svenska modellen hyllades av riksdagsledamoten Katarina Brännström, M, ledamotav arbetsmarknadsutskottet. Men Sverige borde kunna stimuleraarbetskraftsinvandringen ytterligare. Alla skulle tjäna på det - inte minstkonsumenterna i sista ledet.

- Men det är ytterst viktigt med likabehandlingen av alla medarbetare, även av demsom kommer från tredje land. Självklart ska vi kraftfullt bekämpa alla oseriösaföretag och arbetsgivare. Och det är bra att vi nu har fått anmälningsplikt, sade Brännström.

LO-representanten Claes-Mikael Jonsson framhöll att inte bara kontantlönen är det viktiga i dessasammanhang. Man måste se till den totala arbetskraftskostnaden (dvs även desociala kostnaderna). Här myglas det en hel del inom branschen, vilketförsätter seriösa små och medelstora företag i en svår situationkonkurrensmässigt. Det är nu viktigt att säkerställa den svenska modellen, medfungerande kollektivavtal på alla arbetsplatser, menade Jonsson.

Karin Ekenger från Svenskt Näringsliv framhöll nödvändigheten av att företagen sätter sig in i och lär sig leva med EU:s regelverk. Hon välkomnade de nya reglerna om anmälningsplikt.

-Ytterligare nära samverkan mellan företag och fack är också nödvändigt på dettaområde, särskilt på branschnivå, sade Ekenger.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.