söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Annie Lööf tror att enkla jobb löser samhällsproblem

Publicerad: 4 juli 2016, 19:32

Annie Lööf talade inte mycket bostadspolitik i Almedalen.

Det var jobben som stod i fokus när Annie Lööf Almedalstalade, i alla fal de delar som kunde ha någon bäring på byggbranschen. Bostadspolitiken fick inget större utrymme.

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2016CenterpartietbyggpolitikPolitik

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Centerpartiets Annie Lööf inledde sitt tal i Almedalen med att måla upp en omvärld som hotar med EU-splittring, krig i Syrien, Donald Trump och extrempartier på höger- och vänsterflanken. Hon gick sedan till storms mot hederskultur, könsstympning, utanförskap och stenkastning på hemmaplan och efterlyste bland annat strängare straff och mer sociala insatser. Hon lyckades också klämma in den borgerliga klassiskern ”mer pengar till polisen”.

Annie Lööf knöt ihop säcken genom att peka på att flera av problemen skulle lösas genom att Sverige skulle skulle få enkla jobb och pekade bland annat ut Tyskland som en förebild på området. Några av kelgrisarna och reformerna som hängt med från tiden då Maud Olofsson var partiledare och näringsminister (hon syntes i vimlet kring Lööf efter talet) återanvände Lööf med en liten ny knorr, bland annat RUT-avdraget som Centern vill utöka till fler tjänster och tredubbla taket för.

En annan reform som hon propagerade för var ett så kallat ”ingångsavdrag” som innebär att det företag som anställer en arbetslös kan slippa arbetsgivaravgiften för hen i två år. I samma reform ville hon införa ett slopande av arbetsgivaravgiften för anställda under 18 år. Hon hävdade att detta skulle kosta staten 12 miljarder kronor och samtidigt skapa 45 000 jobb för nyanlända och unga.

För att få in nyanlända i jobb propagerade hon för ”Ingångsjobb”. Det innebär att hon vill lagstifta om en ny anställningsform som ger sänkt ingångslön samtidigt som Lööf inte vill ”lagstifta om löner”.

På utbildningsområdet propagerade hon för införandet av branschskolor.

Det var inte så mycket häcklade av motståndarnas politik, men jovisst regeringen fick sig en del kängor. Hon menade bland annat att Stefan Löfven inte lyssnar på småföretagen, är bättre på att snacka än att skapa jobb och bedriver ett ”korståg mot företagen”. Hon summerade det med frasen ”best of Stefan Löfven”.

Publiksiffra

3200 personer var i Almedalen för att lyssna när Annie Lööf (C) talade.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev