Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Åtta av tio kommunpolitiker vill öka byggtakten rejält

Publicerad: 6 april 2016, 04:26

Mona Finnström, vd på Fastigo.

Foto: Fastigo

Åtta av tio svenska kommunpolitiker, 78 procent, tycker att byggtakten i deras kommun är för låg i dag. Det visar en undersökning som Fastigo har gjort bland 4 237 kommunpolitiker i hela landet.


Fastigo, fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation, genomförde sin undersökning bland landets kommunpolitiker i slutet av februari och i början av mars.

Resultatet är tydligt. 78 procent av dem som besvarade enkäten tycker att deras kommun borde öka takten i byggandet. Nästan hälften vill också att deras kommun även ska arbeta mer med att skapa nya bostäder inom det befintliga beståndet.

– Att det råder bostadsbrist i stora delar av landet står bortom allt tvivel, samtidigt som vi har en stor inflyttning till Sverige. Vi måste tänka innovativt kring hur vi snabbt kan få fram bra bostäder till fler människor. Vår undersökning visar att det finns en stark vilja bland kommunpolitiker att anta utmaningen, säger Mona Finnström, vd på Fastigo i ett pressmeddelande.

Av Sveriges kommunpolitiker tycker endast två av tio, 19 procent, att byggtakten kan ligga kvar på den nuvarande nivån, medan en procent anser att byggtakten kan minska. Samtidigt vill nästan hälften, 48 procent, att deras kommun i högre utsträckning än i dag ska arbeta med att skapa nya bostäder inom det befintliga beståndet, exempelvis genom att omvandla tomma lokaler och cykelrum till bostäder.

Men det finns faktorer som hindrar att byggtakten växlas upp.

– Redan i dag har både bygg- och fastighetsbranschen brist på arbetskraft med rätt kompetens, säger Mona Finnström.

Hon anser att samarbetet mellan politiker, näringsliv och utbildningsväsende måste öka för att man ska hitta sätt att möta efterfrågan. Det kan till exempel handla om fler snabbspår för nyanlända och utbildningar kopplade till arbetsmarknadens behov, enligt Mona Finnström.

En tredjedel av de tillfrågade kommunpolitikerna i Fastigos undersökning, 31 procent, anser att den viktigaste aspekten vid nybyggnation är att bygga energisnåla hus. En lika stor andel vill främst prioritera låga byggkostnader.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News