Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Attefall: I dag har kraven skärpts

Publicerad: 7 november 2012, 13:34

Professorernas kritik är inaktuell. Så kan man sammanfatta bostadsminister Stefan Attefalls (KD) svar på den kritik som framfördes på Dagens nyheters debattsida den 6 november.


Professorerna från fyra tekniska universitet och högskolor nämnde ett antal olyckor, däribland olyckan i Kista 2008 där en person dog och två skadades svårt. De nämnde också olyckan vid Älandsfjärden på Botniabanan där två personer dog samma år.

Professorerna pekade på ”en långtgående avreglering av samhällets kontroll och övervakning av byggandet som inleddes för mer än 20 år sedan.”

De skrev också att olyckorna bara är toppen på ett isberg. Under ytan döljer sig bland annat allvarliga fuktskador och undermåliga energiprestanda.

Professorerna avslutade sin artikel: ”Regeringen måste snarast initiera åtgärder för att ta tag i dessa problem.”

Byggindustrin ställde några frågor till Stefan Attefall:

Håller regeringen med om den bild som professorerna tecknar – med svåra tekniska brister i svenskt byggande?– Den bild som artikelförfattarna ger tycks grunda sig på förhållandena innan den nya plan- och bygglagen trädde i kraft i maj 2011. I och med den nya lagen skärptes kraven på kontroll avsevärt. Alla de exempel på byggnadsras som nämns i artikeln har skett på byggen där lov beviljats enligt den gamla lagstiftningen. De kan alltså inte hänföras till hur det fungerar i dag, svarar Stefan Attefall.

Håller regeringen med om att orsaken till olyckorna är avreglerad kontroll av byggandet?– Nej. Lagstiftningen är numera mycket tydlig när det gäller ansvarsförhållandena för kontroll. Kraven har skärpts på kontrollansvariga och deras roll har fått större betydelse. Någon egentlig avreglering av kontrollen har inte skett under senare år.

Har dagens regering, och tidigare regeringar under årtionden, gått för långt i denna avreglering?– Dagens regering har inte verkat för någon avreglering när det gäller kvalitetssäkring och kontroll av byggen. Lagstiftningen före nya plan- och bygglagen var förmodligen för svag på denna punkt. Då byggde systemet till stor del på byggherrens egenkontroll.

Regeringen vill skapa enklare regler kring byggandet. Vore det i själva verket ett misstag?– Sådana förenklingar får aldrig ske på bekostnad av grundläggande kvalitets- och säkerhetskrav. Både de förenklingar som har gjorts och de som vi nu arbetar med handlar om att förenkla och effektivisera processer och skapa tydliga, enhetliga och relevanta krav – inte om att sänka kvalitetskrav eller försämra kvalitetskontrollen.

Tänker regeringen initiera de åtgärder, som professorerna kräver?– Regeringen har inte fått några indikationer på att dagens lagstiftning skulle ha några avgörande brister i fråga om kontroll och kvalitetssäkring. Men det finns alltid saker som kan bli bättre.

Vad kan det handla om?– Ett område är att regeringen i samråd med Boverket ska verka för att fler kontrollansvariga utbildas och certifieras enligt de nya kraven. Det hoppas vi ska göra att det kontrollsystemet fungerar ännu bättre framöver. De som skrev artikeln på DN debatt var: Professor Lennart Elfgren, Luleå Tekniska universitet. Professor Kent Gylltoft, Chalmers. Professor Håkan Sundquist, KTH. Professor Sven Thelandersson, Lunds Tekniska högskola.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.