Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Attefall: "Kommunerna ska ta ansvar"

Publicerad: 31 mars 2014, 17:34

Stefan Attefall (KD) vill att kommunerna ska samverka för att råda bot på bostadsbristen. Foto: Johanna Åfreds

Foto: Johanna Åfreds

Kommunerna måste bli bättre på samverkan för att råda bot på bostadsbristen. Det sa bostadsminister Stefan Attefall (KD) på ett branschseminarium i samband med galan Årets Bygge på Cirkus i Stockholm tidigare i kväll. "Vi måste hitta en mer regional dimension i bostadsförsörjningen", sade han.

Ämnen i artikeln:

Politik


Det har varit för mycket av ”min kommun bara” ute i landet. Kommunerna måste ta ett större ansvar för att det byggs bostäder, menar Stefan Attefall.

– Kommunerna ska fortsätta att ha rätten att planera och forma sin egen kommun. Samtidigt måste vi hitta en mer regional dimension i bostadspolitiken. Dessutom måste vi få ihop infrastruktursatsningarna med bostadspolitiken mer än tidigare eftersom de går hand i hand, säger han.

Attefall målar upp en bild där Sverige har 20 år bakom sig med alltför lågt byggande. Bristen på bostäder har ackumulerats.

– Sverige har byggt hälften så mycket per år som våra nordiska grannländer och som OECD-genomsnittet, säger han.

Istället för de cirka 31 000 bostäder som byggs årligen måste byggandet upp till mellan 45 000 och 50 000 bostäder per år initialt. Efter en del år är det rimligt att tro, uppskattar Attefall, att takten bör ligga på 40 000 bostäder per år.

– En stad som Göteborg måste öka sin takt på bostadsbyggandet med sjuttio procent, säger Stefan Attefall som exempel.

För att få fart på byggandet måste kommunerna kunna tillhandahålla tre gånger så många färdiga byggrätter som antalet bostäder som planeras att byggas. I dag används förenklat planförfarande i ungefär 40 % av fallen. Målet är att förfarandet ska användas i 70 procent av fallen, hoppas Stefan Attefall.

– Jag tror att man kan bygga betydligt snabbare än i dag utan att göra avkall på kvaliteten. Nu gör vi regelverket enklare och jag vill att kommunerna lär sig det, säger Stefan Attefall.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev