Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Attefall kritisk mot kommunala energikrav

Publicerad: 25 november 2011, 08:42

Bostadsministern tycker att kommuner försvårar upprustningen av miljonprogrammets bostäder.


På Svensk Byggtjänsts seminarium om upprustning av miljonprogrammet den 16 november uttryckte bostadsminister Stefan Attefall (KD) kritik mot kommunala särkrav på energieffektivitet.

– Energikraven måste anpassas till människors plånböcker. Självklart ska vi förbättra energieffektiviteten radikalt när vi renoverar, men någonstans går en gräns för vad som är rimligt.

Stefan Attefall menar att både staten och kommunerna bör fundera på om höga krav på energieffektivisering i samband med renovering är en korrekt avvägning.

– Risken är att man biter sig i tummen och att energikraven blir ett hinder för upprustning av miljonprogrammet. De pengar som behövs för att uppfylla kraven skulle kanske göra mer klimatnytta någon annan stans.

Stefan Attefall tycker att regelverken för upprustning behöver ses över, både när det gäller energikrav och tillgänglighetsanpassning.

– Därför har vi i regeringen nyligen tillsatt en utredning som bland annat ska undersöka vilken effekt kommuners tekniska särkrav har på hållbar samhällsutveckling och byggkostnader. Vi ser ofta kommunala särkrav som är jätteambitiösa på pappret, men i slutänden är det någon som ska betala också.

Och Stefan Attefall är tydlig med att de som ska betala för upprustningen av miljonprogrammet är fastighetsägarna, och i förlängningen hyresgästerna.

FAKTA
Utredningen Översyn av vissa byggfrågor (Dir. 2011:100) har som syfte att underlätta byggandet i Sverige.

Utredaren Björn Hedlund, tekniskt råd vid Mark- och miljödomstolen i Nacka, ska bland annat:
• Kartlägga kommuners tillämpning av Boverkets byggregler och av bestämmelserna om tekniska egenskapskrav i plan- och bygglagen och i plan- och byggförordningen.
• Analysera vilka effekter tillämpningen av de kraven och av kommunernas särkrav har på byggkostnader och hållbar samhällsutveckling.
• Undersöka möjligheten att dela upp byggherreansvaret på olika aktörer vid bostadsbyggande.

Utredningen ska redovisas senast den 3 november 2012.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.