Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Attefall satsar 140 Mkr på kortare handläggning

Publicerad: 7 september 2012, 09:49

Bostadsminister Stefan Attefall kommer i regeringens höstbudget den 20 september att vika 120 miljoner kronor till landets länsstyrelser och ytterligare 20 miljoner till mark- och miljödomstolarna. Syftet är att snabba upp planprocessen.


”Jag är mån om att korta tiden från idé till det att spaden sätts i jorden”, säger Stefan Attefall i en intervju med Dagens industri.

Sammantaget utlovas 140 miljoner kronor under den kommande fyraårsperioden till länsstyrelserna samt mark- och miljödomstolarna. Större delen, 30 miljoner kronor per år, avsätts för att korta länsstyrelsernas handläggningstider av överklaganden.

Beskedet möts av applåder från branschen.

– Det är viktigt att få till stånd en effektivare plan- och bygglovsprocess. Det är en lång kedja som innehåller ett drygt fyrtiotal olika moment från idé till färdigställande och kan ta mellan 6-8 år. Om tiden kan kortas skulle både producenter och konsumenter gynnas, säger Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier.

– Plan- och bygglovsprocessen behöver granskas och finslipas, vissa moment kan slås ihop, andra tas bort och flaskhalsar behöver åtgärdas. Därför är det glädjande att regeringen ger sig i kast med ännu fler länkar i denna process. Därutöver ser vi fram emot den utredning som pågår beträffande de kommunala särkraven, där vi kan finna ytterligare möjligheter till en effektiv process för våra projektutvecklare. Särkraven motverkar en industrialiserad process och ökar därmed kostnaderna, säger Ola Månsson.

Mats Björs, vd Byggherrarna:

– Genom de tillsatta pengarna kortar regeringen planprocessen vilket leder till kortare ledtider för att få fler nya bostäder. Detta är mycket bra och i enlighet med vad vi tidigare önskat.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.