Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Attefall sätter blåslampa på kommunerna

Publicerad: 12 augusti 2013, 07:08

Regeringen ökar trycket på kommuner som bygger alltför få bostäder. Nu ska en parlamentarisk kommitté visa hur man kan fatta beslut på regional nivå. Då förlorar kommunerna en del av sin makt.


I juni kom en proposition om att kommunerna ska ta regionala hänsyn i bostadsförsörjningen. Den parlamentariska kommitté som Stefan Attefall (KD) nu tillsätter ska ta fram förslag som gör att kommunerna tar ett större ansvar för hela regionens bostadsförsörjning, inte bara den egna kommunens.

– Nu går vi mycket längre än vad vi gjorde i propositionen. Dagens regionala initiativ, som den regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen, har inte gett tillräckliga resultat, säger Stefan Attefall.

Den parlamentariska kommittén ska undersöka hur mer av bostadsplaneringen kan flyttas över till en regional nivå och hur staten via länsstyrelserna kan förbättra sitt stöd och sina råd kring bostadsbyggande till kommunerna.

– Sverige är mest decentralistiskt i Västeuropa när det gäller planeringen av bostadsbyggandet. Man kan fråga sig om det är rimligt, sa Stefan Attefall på en pressträff den 9 augusti.

Stefan Attefall hänger ut flera kranskommuner i det expansiva Storstockholm, vars befolkning ökade med omkring 40 000 personer under 2011, och jämför dem med betydligt mindre expansiva kommuner.

Nacka byggde 262 bostäder, ungefär lika lite som Karlstad. Haninge byggde 195 bostäder, i nivå med Falun. Tyresö byggde 176 bostäder, ungefär som Östersund. Värmdö byggde sex bostäder och Ludvika, vars befolkning krympte, byggde sju.

– Den parlamentariska kommittén ska visa hur kommunerna i en region kan tvingas att föra en diskussion med varandra. De ska också få stöd mot lokala opinioner och missnöjespartier som motsätter sig bostadsbyggande, säger Stefan Attefall.

Han har tidigare uttryckt missnöje med kommunernas prestationer inom bostadspolitiken. I Byggindustrin 30/2012 sa Stefan Attefall:

– Det handlar om att skapa ett tydligare ansvar, framför allt handlar det om mer regional samverkan i stället för att varje kommun bara ser till sina egna behov.

Den parlamentariska kommittén ska redovisa sitt uppdrag den 27 mars 2015.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.