Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Attefall vill lära av Finland

Publicerad: 18 april 2012, 08:03

Bostadsminister Stefan Attefall vill ställa hårdare krav på kommunerna så att de tar ansvar för bostadsbyggandet. Det sa han när tidningen Byggindustrin följde med honom på besök i Finland. Han utvecklade sina tankar i en artikel på DN Debatt den 14 april.


I Helsingfors träffade Stefan Attefall (KD) Finlands bostadsminister Krista Kiuru och han kunde ta del av goda exempel på finländskt bostadsbyggande.

Besöket var också ett led i ett samarbete mellan Sverige och de andra nordiska länderna som drivs på tjänstemannanivå. Samarbetet med Norge, Finland, Danmark och Island är ett led i Stefan Attefalls ansträngningar för att öka det Svenska bostadsbyggandet. Det lanserades i maj förra året i samband med att bostadsministern besökte sin kollega i Oslo.

Genom samordnade byggregler hoppas Stefan Attefall att Norden ska få en bostadsmarknad med lägre kostnader och ökad konkurrens. Han menar att de varierande kraven på energianvändning, brandsäkerhet, takhöjd och annat skapar onödiga hinder för byggföretag som vill verka i flera länder.

– Nu arbetar vi med kartläggning och analys, det tar ett tag innan vi ser resultat. Men det handlar också om att skapa medvetenhet kring frågan i alla länderna, säger Stefan Attefall.

I Sverige har bostadsbyggandet per capita länge legat långt under de andra nordiska länderna. En skillnad mellan Sverige och övriga Norden är att ägarlägenheter är betydligt vanligare i de andra länderna. Möjligheten att bygga ägarlägenheter i Sverige infördes i maj 2009. Men enligt en genomgång som tidningen Byggindustrin gjort fanns det i november förra året 517 planerade eller byggda ägarlägenheter.

Stefan Attefall är övertygad om att ägarlägenheter är en viktig del av Sveriges framtida bostadsmarknad.

– Med ägarlägenheter får vi loss mer kapital till bostadsbyggandet. Det blir fler som kan investera i byggande och bostäder, inte bara de stora aktörerna, säger han.
Han tror att den främsta anledningen till att ägarlägenheter inte fått större genomslag är ovana bland konsumenter, producenter och banker.

I Finland finns förutom hyresrätter, bostadsrätter och ägarrätter den fjärde upplåtelseformen delägarbostad. Men Stefan Attefall ser inget egenvärde i att införa ytterligare upplåtelseformer i Sverige.

– Det viktigaste för oss är att öka andelen ägarlägenheter och få hyresförhandlingarna att fungera. Men det är intressant att se hur konsekvent olika upplåtelseformer blandas i Finland, även inom samma kvarter. Vi behöver göra likadant, att ha en blandad bebyggelse är en fördel i sig, säger han.

En annan stor skillnad mellan Sverige och Finland är det statliga räntestödet som finns i Finland. Räntestödet ges dels till privatpersoner som köper sin bostad, dels till fastighetsbolag som bygger bostäder.

Finlands bostadsminister Krista Kiuru (S) berättar att en av de viktigaste frågorna för finländsk bostadspolitik i dag handlar om att bygga fler bostäder med statligt stöd för att säkra bostadsförsörjningen för samhällets mer utsatta grupper, till exempel seniorer, handikappade och studenter.

– Det är ett sätt att se till att det byggs bra bostäder som människor får tillgång till för en rimlig kostnad, säger hon.

Men statligt stöd till bostadsbyggande är inget alternativ för att stimulera det svenska bostadsbyggandet, anser Stefan Attefall.

– Vi behöver skapa långsiktiga spelregler. Det är ett skifte av fokus som vi har genomfört. Subventioner förstör statskassan, säger han.

I stället menar han att kommunerna behöver ta ett större ansvar för bostadsförsörjningen.

– Vi är beredda att skärpa kraven på kommunerna ytterligare. Vissa tar ansvar, andra inte.


Finländsk bostadsmarknad

I Finland finns fyra upplåtelseformer: Hyresbostäder, bostadsrätter, ägarbostäder och delägarbostäder.

Den som köper en delägarbostad äger en andel som motsvarar insatsen. Resten av bostaden ägs av den som har låtit bygga huset tills köparen får råd att lösa ut hela bostaden.

Samtliga fyra upplåtelseformer kan byggas med Finlands statliga räntestöd. Det är i första hand kommuner och allmännyttiga sammanslutningar som bygger och förvaltar bostäder med statligt stöd men stödet kan även beviljas privatpersoner.

Den som bygger med statligt stöd måste uppfylla vissa krav, i till exempel hyresbostäder ska hyran sättas till självkostnadspris och hyresgästerna väljas på sociala grunder.
Källa: www.miljo.fi

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News