Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Avhopp stoppar viktigt samråd om hyressättning

Publicerad: 4 maj 2016, 13:19

Förhandlingarna mellan Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges allmännyttiga bostadsföretag Sabo om att reformera hyressättningssystemet fick en slutpunkt i dag onsdag. Fastighetsägarna valde att lämna diskussionerna.


Ämnen i artikeln:

Sveriges ByggindustrierHyresgäsföreningenSaboFastighetsägarnaregeringenClaes Stråth

- Efter sex veckor av förhandlingar, där Hyresgästföreningen och Sabo inte visat intresse för reformförslag som verkligen möjliggör fler bostäder och ett bättre nyttjande av de bostäder som finns är det inte längre meningsfullt för oss att delta i samtalen, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige. Våra motparter har inte ens velat diskutera de förslag som vi lagt fram.

Resultatet skulle ha presenterats för regeringen 10 maj.

Det var tidigare i våras som Medlingsinstitutets förre generaldirektör Claes Stråth fick regeringens uppdrag att som samtalsledare identifiera behov och ta fram förslag för hyressättningen som ett led i regeringens arbete att underlätta för fler bostäder i samråd med parterna.

Centrala frågor i Claes Stråths uppdrag var hyressättningens betydelse för bostadsbyggandet, bristen på hyresbostäder, hyresgästernas trygghet och besittningsskydd och effekterna av segregation på bostadsmarknaden.

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier tror att regeringens bostadsmål blir svårt att nå

– Reformerna brådskar, bostadskrisen är påtaglig runt om i landets kommuner. Regeringens ambitiösa mål att det ska byggas 700 000 nya bostäder till 2025 känns ännu längre bort nu när en av de viktiga bitarna, en reformering av hyressättningssystemet, motarbetas av två av varandra närstående parter, Hyresgästföreningen och Sabo.

– Vi förstår Fastighetsägarnas frustration över att inga strukturella förändringar diskuterats under samtalen utan enbart marginella justeringar i befintligt system.

Relaterade artiklar

Förslag om hyresförhandlingar får kritik

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.