Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Banverket vill ha snabbspår

Publicerad: 2 Juni 2008, 14:35

Banverket vill ha snabbspår från Stockholm ner till Tyskland för att hålla svensk konkurrenskraft vid liv. Det är slutsatsen i Banverkets utredning som överlämnas till regeringen idag.


Det finns stora samhällsvinster att göra och förutsättningarna för att bygga höghastighetsbanor i Sverige är goda. Det slår Banverket fast i den utredning som överlämnades till regeringen i dag.

–Banverket bedömer att Sverige har kommit till ett vägval. Höghastighetsbanor ger fler människor och företag möjlighet att välja hållbara transporter, säger Minoo Akhtarzand i ett pressmeddelande.

På uppdrag av regeringen har Banverket undersökt de samhällsekonomiska för utsättningarna för att bygga separata snabbspår längs Götalandsbanan från Stockholm till Jönköping och dess fortsättning söder ut - Europabanan – från Jönköping via Borås, Göteborg och Helsingborg vidare till Danmark och Tyskland.

Och Banverket gör tummen upp.

–Separata höghastighetsbanor är en bra metod att både öka kapacitet på järnväg och effektivisera nuvarande transportsystem, säger Banverkets generaldirektör Minoo Akhtarzand,.

De höghastighetsbanor, med en maxhastighet på 320 kilometer i timmen, som Banverket har utrett skulle korta restiderna och öka Sveriges konkurrenskraft.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.