Politik
Batljan ville lämna brandseminarium
Publicerad: 1 juli 2015, 15:42
"Jag vill säga till Brandskyddsföreningen – ni måste skärpa er! Det här är allvarliga saker, det rör människors hem", sa Rikshems vice vd, den förre detta socialdemokratiska topppolitikern Ilija Batljan i Almedalen på onsdagen
Ämnen i artikeln:
Almedalen 2015husfabrikSkanskaLänsförsäkringarNCCVediekkeVeidekkeLindbäcks byggRikshemBrandskyddsföreningenRiksbyggenbyggpolitikPolitikbrandskyddIlija Batljan, vice vd för Rikshems var en av paneldeltagarna. Hans ilska och besvikelse orsakades av vad han såg som ogrundade påståenden om moderna moderna byggsystem i träs brandfarlighet.
Hans Zetterström, brand och riskingenjör hos Länsförsäkringar, hade dessförinnan beskrivit riskerna med träkonstruktioner på ett sätt som Ilya Baylan uppfattade som osakligt.
-Jag vill säga till Brandskyddsföreningen –ni måste skärpa er! Det här är allvarliga saker, det rör människors hem, sade Ilija Batljan.
Efter två inledande anföranden, varav Hans Zetterströms var det sista, var det dags för paneldebatt med bland annat den tidigare topp-politikern inom socialdemokraterna Ilija Batljan och Stefan Lindbäck, vd för Lindbäcks.
Rikshem, som ägs av fjärde AP-fonden och AMF, är inne i en intensiv byggperiod och satsar stort på industriellt byggande i trä. Bolaget är Lindbäcks enskilt största kund och svarar för 40 procent av omsättningen. Deras stororder på 2 000 bostäder för sammanlagt två miljarder kronor var Linbäcks största hittills och säkrade byggandet av företagets nya fabrik i Piteå hamn som planeras stå klart 2017.
Ilija Batljan som följt Lindbäcks utvecklingsarbete på plats i Piteå och imponerats av kvalitetsarbetet ser det som ett av de främsta sätten att bygga brandsäkrare.
-Förbättringsarbetet som hela tiden pågår är grunden för vårt förtroende. Vår beställning gjordes efter den omtalade branden i Luleå, betonar Ilja Batljan.
Det höghus i centrala Luleå som drabbades av en totalskada och fick rivas för två år sedan ägdes av Lindbäcks. En genomföring till vinden var felaktigt utförd och en brand mitt i natten på åttonde våningen pred sig via vinden och ytterväggen, visade brandutredningen efteråt.
Lindbäcks, som vunnit Byggindustrins och Lean Forum Byggs Lean-pris, har länge varit ett av de ledande företagen i Sverige i inom industriellt byggande.
Rikshem har i dagsläget 21 000 hyresbostäder runt om i Sverige i olika åldrar. Nyligen gjorde man en storaffär i Luleå med köpet 600 1 600 hyresrätter från kommunen. Rikshem bygger även borätter.
Lindbäcks är en av bolagets större samarbetspartners som husbyggare men samarbeten pågår eller ska startas med NCC, Skanska och Veidekke.
På onsdagen undertecknades dessutom en ny storaffär med Riksbyggen på plats i Almedalen med Rikshems vd Ja- Erik Höjvall som en av undertecknarna.
-Lindbäcks koncept passar mycket bra för det vi vill uppnå, säger Jan- Erik Höjvall. De bygger hållbart, priset är rätt och husen kan uppföras snabbt på projektplatsen. Systemetockså flexibelt med stora möjligheter till varierad arkitektur.
Även Jan Erik Höjvall har stort förtroende för Lindbäcks ur brandsäkerhetssynpunkt.
-Vi har egna erfarenheter av en brand i Norrköping med ett förlopp liknande Luleås. Ett betonghus brann och vi fick en totalskada. Jag är imponerad av Lindbäcks utvecklingsarbete i också det här perspektivet.
Under seminariet diskuterades hur förändringarna i BBR 1994 gjorde det möjligt att bygga högre än två våningar i trä. Då skrev de dittills mycket detaljerade byggreglerna om till att bli dagens funktionsbaserade krav – som ska vara materialneutrala.
En grund för för försäkringsbranschens kritik är att de anser att egendomsskyddet har mindre genomslag i nya BBR än personskyddet,
Staffan Åkerlund