Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Beslut om en effektivare plan- och bygglag

Publicerad: 28 maj 2015, 10:16

Kortare handläggningstid för Attefallshus, att fler får överklaga beslut om startbesked och tydligare bestämmelser om detaljplaners genomförandetid är några förändringar i Plan- och bygglagen som träder i kraft den 1 januari 2016.


Regeringen har nu beslutat om propositionen Nya steg för en effektivare plan- och bygglag och ökad rättssäkerhet för verksamhetsutövare. Förslagen syftar till att göra regelverket enklare och mer förutsägbart vid planering och byggande av bostäder.

Bland annat vill regeringen enligt propositionen korta kommunernas handläggningstid för till exempel så kallade Attefallhus, att antalet personer som får överklaga ett beslut om startbesked blir fler, att tomtindelningar ska förenklas, och att bestämmelserna om detaljplanernas genomförandetid förtydligas.

I propositionen föreslås även ändringar i miljöbalken när det gäller omgivningsbuller. Ändringarna ska garantera verksamhetsutövares rättssäkerhet när kommunen ger bygglov till nya bostäder i närheten av bullrande verksamheter. Enligt förslaget får tillståndsmyndigheten inte heller besluta om strängare krav för omgivningsbuller än vad som angetts i en detaljplan eller i ett bygglov i samband med tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.