Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

BI och Byggnads gör gemensam sak

Publicerad: 21 november 2016, 08:48

Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Foto: Rosie Alm

Sveriges Byggindustrier, Byggnads, Seko och Maskinentreprenörerna vill föra trepartssamtal med regeringen om kompetensförsörjning för branschen. Initiativet påminner om de så kallade snabbspåren men är ett bredare grepp som utöver nyanlända ska beröra till exempel kvinnor och personer som står långt från arbetsmarknaden.


Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, är hoppfull inför trepartssamtalen.

– Vi är två arbetsgivarorganisationer och två fackföreningar som går in i det här gemensamt. Det känns som att vi alla är konstruktiva och beredda att göra nya och lite oortodoxa saker, så det är spännande, säger han.

Arbetsgivarna och facken delar problembeskrivningen. Alla är överens om att kompetensbristen är stor och att det krävs en bred rekryteringsbas för att branschen ska vara konkurrenskraftig i framtiden.

– Våra beräkningar visar att vi behöver minst 40 000 nya yrkesarbetare för att kunna bygga 700 000 lägenheter till 2025 dessutom behöver vi klara de åldersavgångar vi har framöver, säger Mats Åkerlind.

Han berättar att Sveriges Byggindustrier, Byggnads, Seko och Maskinentreprenörerna redan har flera förslag på hur till exempel kvinnor, nyanlända och personer som står långt från arbetsmarknaden lättare ska kunna etablera sig i byggbranschen.

– Det här borde kunna ge resultat, säger Mats Åkerlind.

Ett förslag är att regionala anpassningsgrupper som finns över hela landet, där arbetsmarknadens parter, Galaxen Bygg, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan finns samlade, ska få ett vidare uppdrag där de under det nya namnet regionala stödgrupper ska kunna användas för att hjälpa dem som står långt från arbetsmarknaden att etablera sig inom byggsektorn. I dag är Galaxen Byggs främsta uppdrag att arbeta med rehabilitering av byggnadsarbetare som skadats i sitt arbete.

– Ett annat förslag, där regeringen skulle kunna vara ett stöd, är att göra det lättare för folk befinna sig där byggarbetena finns. Till exempel genom pendling eller med tillfälliga bostäder, säger Mats Åkerlind.

De fyra parterna har redan blivit kallade till ett första möte med Irene Wennemo, statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), i början av december.

– Ylva Johansson har sagt att hon är beredd att diskutera frågan ur ett bredare perspektiv än bara de nyanlända, så det känns positivt, säger Mats Åkerlind.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.