Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

BI: Odell på rätt väg

Publicerad: 11 maj 2010, 10:02

Sveriges Byggindustrier, BI, anser att Mats Odells och HSB:s förslag om att införa bosparande för unga är ett steg mot att skapa en bättre fungerande bostadsmarknad.


- Många unga ska ta sig in på bostadsmarknaden de närmaste åren, vilket inte är lätt med de strukturella brister som finns i form av en reglerad hyressättning och tidsödande plan- och bygglovsprocess (PBL), säger Björn Wellhagen, expert Husbyggnad på Sveriges Byggindustrier. - Här behöver regeringen ta några ordentliga kliv i stället för att småsteppa kring hyreslagstiftningen och PBL.I förslaget finns också möjlighet till från- och tillval i hyreskontrakt genom att välja olika standardnivå. - Även detta är ett steg i rätt riktning, men varför inte skapa en ny form av hyresboende där lägenheter hyrs ut med liknande villkor som för en lokal? Då skulle hyresboendet och valfriheten utvecklas än mer, fortsätter Björn Wellhagen.- BI ställer sig även bakom förenklade byggregler för studentbostäder, vilket kan skapa en bättre flexibilitet på bostadsmarknaden. Vi vet att ungdomskullarna kommer att minska framöver men även konjunktursvängningar gör att efterfrågan på högre utbildning skiftar över tiden. Det är klokt att ta höjd för detta genom att utfärda tillfälliga bygglov för studentbostäder, avslutar Björn Wellhagen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News