Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

BI om budgeten: inte tillräckligt

Publicerad: 23 september 2008, 08:38

Sveriges Byggindustrier (BI) hade hoppats på betydligt större satsningar på väg- och järnvägar i regeringens höstbudget.


– Dagens nivåer räcker inte ens till för att bevara de redan gjorda investeringarna, säger Fredrik Isaksson, chefekonom på BI.

Sverige har investerat alldeles för lite i infrastruktur de senaste decennierna, tycker han. Det krävs större satsningar för att få fungerande transporter och tillväxt.

Att Skatteverket får 25 miljoner kronor för att utveckla skatta.se tolkar BI som att regeringen lyssnat på branschens samlade önskemål om individuell skattedeklaration (iSKD) för att komma åt svartarbetet.

– Vi saknar dock förslag om att Skatteverket ska få möjlighet att göra oannonserade arbetsplatsbesök för att granska närvaroredovisningarna som skapas med ID06, säger Björn Wellhagen.

Anslaget på 35 miljoner kronor för att förenkla tillämpningen av plan- och bygglagstiftningen (PBL) välkomnas också av BI.

På klimat- och energiområdet märks få byggrelaterade satsningar.

Danielle Freilich, miljöexpert på BI, gläds åt 80 miljoner kronor för installation av energieffektiva fönster i småhus, i avvaktan på ytterligare förslag från Energieffektiviseringsutredningen och den aviserade klimat- och energipropositionen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.