lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

BI om nya regeringen: "Det här har vi velat se länge"

Publicerad: 21 januari 2019, 15:50

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, ser många ljusglimtar i den nya regeringsbildningen.

Sveriges Byggindustrier ser huvudsakligen positivt på den nya regeringsbildningen och välkomnar särskilt att bostadspolitiken har flyttats till finansdepartementet. – Det här har vi velat se länge, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier.

Ämnen i artikeln:

byggpolitikPolitik

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Det blir Per Bolund (MP) som blir bostadsminister. Han fortsätter även som finansmarknadsminister.

– Per Bolund är en kompetent politiker och jag tror att han är en bra samtalspartner. Det är bra att bostadspolitiken hamnar på finansdepartementet. Man kan inte diskutera bostadspolitik som helhet utan att komma in på finansieringsfrågorna, säger Tanja Rasmusson.

Även om statsminister Stefan Löfvén pratade en del bostadspolitik i sin regeringsdeklaration och bland annat målade upp bilden om den härliga känslan att sätta nyckeln i dörren på sitt eget första hem, efterlyser Tanja Rasmusson mer konkret politik för att unga ska kunna ta sina första steg in på bostadsmarknaden än vad som presenterades i dag.

– Vi ser ännu inga realpolitiska förslag som underlättar för unga att få en bostad. Vi hoppas att regeringen driver igenom breda bostadspolitiska samtal, säger Tanja Rasmusson.

Sveriges Byggindustrier har tidigare kritiserat det amorteringskrav som bland andra Per Bolund införde under förra mandatperioden. Bland annat för att det försvårar för ungas inträde på bostadsmarknaden. Tanja Rasmusson hoppas att den nya bostadsministern nu bättre kommer att kunna ta ett helhetsgrepp om bostadspolitiken som skulle kunna leda till verkliga lättnader för unga.

Sveriges Byggindustrier är också positiva till att det inrättas ett nytt infrastrukturdepartement under ledning av nygamla bostadsministern Tomas Eneroth (S).

– Också han är en kompetent politiker och lägga de här frågorna i ett eget departement är ingen dum idé. Det ger frågorna en större kraft, säger Tanja Rasmusson.

Hon skulle dock ännu hellre sett att även infrastrukturfrågorna samlades under samma paraply som bostadspolitiken.

– Vi förordar att infrastruktur- och bostadspolitiken diskuteras tillsammans. De hänger så nära samman, säger Tanja Rasmusson.

Utbyggnaden av höghastighetståg fanns med i regeringsdeklarationen, men det fanns inget konkret om hur det skulle finansieras utöver de pengar som redan den tidigare regeringen hade beslutat om.

– Det vi väntar på där är just konkret politik, säger Tanja Rasmusson.

Relaterade artiklar

De blir branschens nya ministrar

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev