Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

BI risar och rosar vänsterförslag

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Sveriges Byggindustrier välkomnar vänsterpartiets bostadspolitiska förslag att avskaffa investerings- och räntebidragen i sin nuvarande form, men anser att partiets förslag på nya bidrag vore att förvärra situationen.

"Att ersätta dem med nya generösare investeringsbidrag är att gå ur askan i elden. Nya eller ökade bidrag bidrar endast till att ytterligare förstärka snedvridningen av marknadsvillkor för branschen", skriver Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor på BI, i en kommentar.

Vänstern presenterade den 16 augusti förslaget "En förnyad bostadspolitik", med en stor del av faktaunderlaget hämtat från BI. Förslaget syftar till att stimulera bostadsproduktionen så att 40 000 nya bostäder om året byggs och 65 000 äldre bostäder byggs om varje år under en tioårsperiod. BI applåderar initiativet men är tveksamt till metoden. Vänsterpartiet vill inrätta en statlig bostadsfond om 100 miljarder kronor med hjälp av pengar från AP-fonderna och med denna som grund ska ett nytt investeringsbidrag införas.

"De bidragsregler, som skulle utformas om (v):s förslag blir verklighet, innebär att många byggherrar skulle tvingas anpassa sin produktion för att få bidrag. Då ställs marknadskrafterna åt sidan och behov och efterfrågan följs inte åt. Rent generellt så leder också bidrag till ökat administrativt arbete som i sin tur fördyrar bostadsproduktionen", skriver Björn Wellhagen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.