Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

BI: "Uppgradera rotavdraget"

Publicerad: 2 maj 2013, 08:43

Sveriges Byggindustrier, BI, har reagerat på Uppdrag Gransknings program om bedrägerierna med rotavdraget. Nu vill BI se en uppgradering av rot.


– Vi har länge uppmanat till hårdare kontroller innan utbetalning av rotavdrag ska ske, då vi anser det behövligt. Vi menar att man relativt enkelt borde kunna försvåra för dessa bedrägerier. Seriösa företag och ansvarsfulla människor ska fortsatt kunna använda avdraget med gott samvete och därigenom motverka svartarbete och stärka den sunda konkurrensen, menar Peter Löfgren, utvecklingschef Sveriges Byggindustrier.

I tv-programmet belystes olika beräkningar av arbetskostnaden som gör att skattemedel används felaktigt. Vissa företag kapar i materialkostnaderna och flyttar över dem till arbetskostnaden och passar dessutom på att lägga sig på en prisnivå under de ”vita anbuden” som utgått från faktiska materialkostnader och lagt på en realistisk arbetskostnad.

Skatteverket anser, i programmet, att lagstiftningen inte är tydlig vad gäller arbetskostnadens andel medan regeringen anser att Skatteverket inte uttömt alla kontrollmöjligheter i sin hantering.

– Sveriges Byggindustrier ser ett tydligt behov av att regeringen och Skatteverket slår sina kloka huvuden ihop och finner en lösning. Rotavdraget är en succé som gynnar seriösa företag. Därför är det viktigt att vårda reformen. Vi ställer självklart upp med vår kunskap i ett sådant reformarbete, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef Sveriges Byggindustrier.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.