Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

BI välkomnar ny lag mot ojust konkurrens

Publicerad: 31 augusti 2009, 13:55

Kommuner, landsting och staten ska kunna hindras att bedriva näringsverksamhet som snedvrider konkurrensen. Det är innebörden av det förslag som regeringen nu lämnat till riksdagen.- Man befrämjar konkurrens, vilket är bra, tycker Sveriges Byggindustrier.


Förslaget innebär att Konkurrensverket eller företagare ska kunna gå till Stockholms tingsrätt och få ett förbud för en kommun, för en statlig aktör eller för ett landsting att bedriva näringsverksamhet på ett visst sätt som snedvrider konkurrensen. Ett undantag är om verksamheten (förfarandet) är försvarbar från allmän synpunkt.

En kommun, ett landsting, eller en statlig myndighet som bedriver näringsverksamhet kan inte göra det på helt lika villkor som ett privat företag. Förutsättningarna är i grunden olika. En myndighet eller en kommun kan inte gå i konkurs, och det finns en finansiell styrka och garantier hos en kommun eller en myndighet som väldigt få privata företag kan komma i närheten av.

Mats Åkerlind, Vice vd, Förhandlingschef, chef BI Arbetsmarknad, välkomnar de nya reglerna .

- BI:s medlemsföretag påverkas i allra högsta grad, då det finns ett antal områden där verksamheten näst intill tangerar olika offentligt finansierade verksamheter. Man befrämjar med förslaget rättvis konkurrens.
- Delar av produktionen i några av de statliga verken, Banverket och Vägverket, ska ju nu bolagiseras vilket innebär konkurrens på lika villkor. Det är en god tanke.

Även Konkurrensverket ställer sig bakom förslaget på de nya reglerna. De får många klagomål som handlar om de konflikter som finns när offentliga aktörer konkurrerar med privata företag. Ofta är det små företag som verkar på lokala marknader som har drabbats av den här typen av ojämlik konkurrens.

Reglerna föreslås gälla från den 1 januari 2010.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.