Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Billigare att sälja småskalig el i sommar

Publicerad: 12 November 2008, 09:36

Det blir sannolikt billigare att sälja småskaligt producerad el från 1 juli 2009. Då har lagen ändrats, tror både regeringens utredare och näringsdepartementet som just nu bereder en proposition.


Allt fler byggbolag och privatpersoner vill göra sin egen el. Populärast är solceller på taket eller vindsnurror på taket eller tomten. Störst del av den här produktionen får bara elmätaren att gå långsammare, den minskar konsumtionen från de stora elbolagen.

Men då och då, när de som bor i huset är bortresta eller på jobbet, levererar de små kraftverken ett överskott som går ut på elnätet. Men att få tillgodoräkna sig detta är idag dyrt och krångligt.

Dels måste man ha två elabonnemang, ett som konsument och ett som producent. Dels måste elproduktionen kunna redovisas timme för timme. Elnätbolagen sköter båda dessa tjänster och tar ut i storleksordningen 3 000 kronor om året i avgifter.

Eftersom tio kvadratmeter solceller bara ger el för någon tusenlapp går den småskaliga elproducenten back. Det är billigare att bara skänka bort överskottet.

Lennart Söder, professor i elektriska energisystem på KTH, har utrett lagstiftningen på uppdrag av näringsminister Maud Olofsson. Utredningen föreslår att lagen ändras så att privatpersoner kan producera sin egen el utan att elnätbolagen tar ut så stora avgifter.

– Jag tror att just den här delen plockas ut ur utredningen och blir ett lagförslag. Jag har inte hört någon person eller organisation som sagt att det är en dålig idé, säger han.

Och näringsdepartementet håller med.

– Det finns ganska gott stöd för hans förslag bland remissinstanserna, säger Pernilla Winnhede, kansliråd på Näringsdepartementet.

I februari eller mars tror hon att departementet kan ha en proposition klar att presentera för riksdagen, vilket sannolikt innebär att lagen ändras från 1 juli 2008. Men exakt hur proppen kommer att se ut är ännu oklart.

– Det ena alternativet skulle vara att säga att du fortfarande måste ha två abonnemang men du behöver inte mäta elproduktionen timvis, det räcker med månadsvis. Då skulle man sänka kostnaderna ett steg. Nästa steg är att säga att du också slipper ha två abonnemang, det räcker med att du har ett elanvändarabonnemang, säger Pernilla Winnhede.

– Frågan är hur långt man ska gå i den där kedjan. Räcker det med att mäta nettoinmatningen till nätet eller ska man kräva mätning på själva produktionskällan? Frågorna kring mätningen är de lurigaste att räkna ut, fortsätter hon.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.