Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

BKN vill ge lånegarantier till renovering

Publicerad: 9 mars 2009, 12:00

Staten borde satsa 500 miljoner kronor på upprustning av miljonprogrammets bostäder. Det anser Statens bostadskreditnämnd, BKN, i en rapport.


Byggherrarna har svårt att få krediter till sina bostadsprojekt. För att få fart på upprustning av eftersatta bostadsområden föreslår Statens bostadskreditnämnd, BKN, ett statligt garantiprogram där BKN ska kunna garantera upprustningslån upp till 20 miljarder kronor.

Det direkta statliga stödet består i att garantiavgiften för lånen ska subventioneras med upp till en halv miljard kronor.

BKN föreslår också ett stimulansbidrag på 50 miljoner kronor i tre år för att locka fastighetsägare att dra igång pilotprojekt för upprustningen.

Enligt BKN skulle satsningarna räcka till att renovera 60 000 lägenheter. De har då räknat med en renoveringskostnad på 5 000 kronor per kvadratmeter.

Behovet är dock större än så. Till SR Dagens Eko säger utredare Per Anders Bergendahl att en utvidgning av programmet är tänkbar.

– Skulle det visa sig vara en god väg och att man når i taket på de här 20. Då kan regeringen föreslå riksdagen att de ökar det här taket. Man kan väl säga att det står väl väldigt mycket att vinna på att omvandla de här bostadsområdena som många gånger är nedgångna till mycket mer bovänliga fastigheter, det är de som bor där egentligen som ska tjäna på det här i förläggningen.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.