Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bo i andra hand ska lösa bostadsbrist

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Om hyresregleringen för andrahandsuthyrning avskaffades skulle Stockholm få 55 000 nya bostäder. Även möjligheten att få tillbaka inbetalda överhyror och rätten för en andrahandshyresgäst att kunna få besittningsskydd bör slopas, anser Handelskammaren i Stockholm.


Efter 1995 har befolkningen i Stockholms län ökat med drygt 11 procent men bostäderna har bara blivit drygt 6 procent fler. Egentligen skulle 42 200 lägenheter ha behövts. Detta hävdar Stockholms Handelskammare i en analys av läget. Endast en friare hyressättning skulle enligt organisationen leda till att bostadsbyggandet kom igång på allvar. Men i väntan på det föreslår man att reglerna kring hur andrahandsuthyrning får gå till rivs upp.

-Bostadsbristen orsakas i grunden av en dåligt fungerande marknad, både för nybyggnad och andrahandsuthyrning. Med enkla regelförändringar kan regeringen i ett slag ge 55 000 stockholmare en bostad. Det motsvarar minst en hel mandatperiods bostadsbyggande. Förslaget från regeringens utredare av andrahandsuthyrningen ger bara en marginell effekt, säger Anna Wersäll som är chef för Handelskammarens avdelning för regional näringspolitik.

Handelskammaren bedömer att det finns 55 000 bostäder i länet som för tillfället står outnyttjade. Detta efter att ha låtit SKOP fråga 1500 invånare om de skulle kunna tänka sig att hyra ut hela eller delar av sin bostad om det var skattefritt och om de fick ta ut en hyra som de själva tyckte var rimlig. Enligt rapporten saknar den som har ett förstahandskontrakt motivationen att hyra ut på grund av de regleringar som finns om andrahandsuthyrning.

"Den som hyr ut i andra hand får inte ta ut en hyra som täcker ens de egna kostnaderna. Den ekonomiska behållningen står ofta inte i proportion till de besvär och risker som är förknippade med att släppa in en annan person i sin bostad", skriver Handelskammaren.

I Norge är det skattefritt att hyra ut upp till 50 procent av den egna bostaden och många villor har därför byggts om för att passa två hushåll. Denna typ av andrahandsbostäder står nu för en huvuddel av hyresbostäderna i Norge, hävdar Handelskammaren. Om Sverige anammade den norska modellen samt avskaffade hyresregleringen för andrahandsuthyrning skulle det lösa en stor del av bostadsproblemen i Stockholmsområdet anser organisationen.

Med på önskelistan står även att regeringen avskaffar möjligheten för den som hyrt i andra hand att gå till hyresnämnden och där få rätt till återbetalning av en överenskommen hyra om det i efterhand skulle visa sig att den varit oskäligt hög. Även möjligheten för en andrahandshyresgäst att efter långvarigt boende kunna få besittningsskydd till lägenheten bör enligt Handelskammaren avskaffas.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.