Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Borg motar svacka med sänkt skatt

Publicerad: 22 september 2008, 10:11

Finansminister Anders Borg (m) räknar med en lägre tillväxt än tidigare, men försäkrar att statsfinanserna är i god ordning. Genom skattesänkningar för företag och hushåll vill han dämpa lågkonjunkturens verkningar.


Regeringen skriver ner tillväxten till 1,5 procent i år och 1, 3 procent nästa år. Först valåret 2010 spås tillväxten öka igen.

¬– Eftersom vi har sparat i ladorna kan vi lägga ett mer kraftfullt paket än andra regeringar i Europa. Vi har huset i god ordning, sade finansministern när han presenterade sin tredje budget i ordningen för pressen.

Stormen på de finansiella marknaderna innebär att situationen idag är helt annorlunda än finansministern kunde förutspå för ett år sedan. Trots detta känner Anders Borg sig rätt säker på att den nu framlagda budgeten ska möta nedgången i ekonomin och att Sverige ska ”förbli en lugn vik av världen”.

– Det är ett osäkert läge. Det är viktigt att möta den här situationen med en ekonomisk politik som är långsiktigt riktig, säger Anders Borg.

Medlet är skattesänkningar både för hushåll och företag. Det mesta av innehållet i budgeten är känt sedan tidigare.

Totalt avsätter regeringen 15 miljarder kronor varje år fram till 2011 på det tredje steget i jobbskatteavdraget och på sänkt statlig inkomst skatt. Därmed ska majoriteten av alla som jobbar ha fått omkring en tusenlapp lägre skatt, enligt Borg.

För företag sänks de sociala avgifterna med en procentenhet och bolagsskatten sänks från 26 till 28 procent. Detta för att relativt höga löneökningar inte ska upplevas som lika pressande för företagen.

– Så att företagens vd:ar ska uppleva ett lägre tryck att minska kostnaderna via nerdragningar av anställda, sade Borg.

Yrkesutbildningen får 1,8 miljarder fördelat på tre år.

På infrastruktursidan innebär den redan aviserade närtidssatsningen tillsammans med pengar som avsatts i tidigare budgetar ett tillskott på cirka fem miljarder kronor per år 2009 och 2010. År 2011 är ramen 3,85 miljarder kronor.

Anslagen till väghållning och statsbidrag ökas med 11,8 miljarder och banverkets ramanslag räknas upp med 13,5 miljarder kronor. För att säkerställa att Ådalsbanan ska bli klar i ungefär samtidigt som Botniabanan ökas anslaget med cirka 173 miljoner kronor om året fram till 2012 då sträkningen ska vara klar.

Regeringen anslår också pengar till ökad brottsbekämpning; till Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten bland annat. Boverket får också ett tillskott, bland annat anpassa byggnaders tillgänglighet fram till 2010.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.