Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

"Borgerligheten saknar en enhetlig vision"

Publicerad: 4 mars 2019, 05:00

Linda Jonsson har skrivit rapporten Från Folkhem till drömhem – tid för en liberal bostadsidé.

Foto: Johanna Åfreds

Linda Jonsson, analytiker på Veidekke och redaktör för bostadspolitik.se, har skrivit rapporten Från Folkhem till drömhem – tid för en liberal bostadsidé, som presenteras vid ett seminarium i Stockholm den 6 mars.


Berätta! Varför har du skrivit denna rapporten?

–  Sedan tre år tillbaka jobbar jag som marknadsanalytiker på Veidekke men jag är också en del av företagets bostadspolitiska team. Ideologisk sett är jag liberalkonservativ, med betoning på liberal, och har varit aktiv i Moderaterna sedan 2009. Under de här åren har jag av naturliga skäl funderat mycket på liberal bostadspolitik, vad är det och hur skulle en sådan kunna utformas? Socialdemokraterna är de som har haft det bostadspolitiska initiativet i Sverige, medan borgerligheten saknat och fortfarande saknar en tydlig idé och en sammanhållen vision för bostadspolitiken. Med min rapport vill jag uppmuntra de borgerliga partierna att ta sig samman och skapa det.

Vad beror det på att borgerligheten saknar en sammanhållen bostadspolitisk vision enligt dig?

– Av de 98 år som har passerat sedan vi fick allmän rösträtt i Sverige har vi haft Socialdemokratiskt styre i ca 70 år. Jag tror att borgerligheten inte har känt att det har varit motiverat att formulera en ordentlig bostadspolitik. Men nu är det inte längre lika självklart att Sverige kommer att ha ett Socialdemokratiskt styre.

Vad lyfter din rapport fram?

– I rapporten pekar jag på sex saker som jag tycker att de borgerliga partierna har gjort eller gör fel och som jag hoppas att man ska ta tag i. Jag slår också hål på en del myter som finns kring bostadspolitiken.

Vad hoppas du att din rapport ska åstadkomma?

– Min förhoppning är rapporten ska stimulera en politikutveckling hos de borgerliga partierna. Så att vi ska ha ett tydligt borgerligt/liberalt alternativ som motpol till vänsteralternativet. Det känns än viktigare nu när idéer som Wien-modellen, som förespråkar en stor andel offentligt ägda hyresrätter, till exempel, växer sig starkare och börjar få fäste på vänstersidan.

– Jag är medveten om att många frågor inom det bostadspolitiska fältet är känsliga och att partierna drar sig för att vidta åtgärder på grund av risk för att stöta sig med stora väljargrupper. Men jag tror att det kommer att komma en situation när politiken inte längre kan ducka. Antingen på grund av att opinionen blir så stark så att man kräver förändringar, eller för att det sker något på makroekonomisk nivå som kräver förändringar inom bostadspolitikens område. När det tillfället kommer, och det kan komma hastigt, så vill jag att de borgerliga partierna ska ha en tydlig idé om vad man vill åstadkomma.

Du jobbar mycket tillsammans med Veidekkes kommersiella direktör Lennart Weiss, som också är en profilerad S-märkt debattör i bostadsfrågor. Hur fungerar det?

– Veidekke är inget politiskt parti. Vi har olika åsikter. Det vi förenas i är att vi båda är för det ägda boendet, men vi har olika ideologiska motiv till varför det är bra. Jag förespråkar ägande för att det ger stora friheter, medan Lennart brukar säga att han förespråkar ägandet för att det är en form av självförvaltning – att ingen annan ska tjäna pengar på ens boende. Vi brukar båda ofta referera till den norska modellen. Där är ägandet starkt förankrat, man har enats från vänster till höger på den politiska skalan. Men i Sverige har Socialdemokraterna inte nappat på självförvaltarmodellen utan har istället satsat på en generell bostadspolitik med stora subventioner till offentligt ägda hyresrätter. Det tycker jag är fel.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.