Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Bostadsbyggandet minskar

Publicerad: 17 Juni 2008, 07:44

En ny prognos från Boverket förutsäger en minskning med 22 procent i år jämfört med toppen år 2006. Boverket tror dock på en viss ökning av byggandet år 2009.


Främst är det byggandet av flerbostadshus som minskar särskilt utanför storstadsregionerna. Även byggandet av småhus tycks minska något.

Det är osäkerhet kring ekonomin, borttagna subventioner och stramare kreditvillkor bromsar bostadsbyggandet utanför de större orterna.

Boverkets prognos är att det kommer att byggas 32 000 bostäder i år, varav 30 500 genom nybyggnad. Jämfört med de senaste 15 åren är detta en relativt hög siffra.

Men enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät är efterfrågan på bostäder fortfarande stor i många delar av landet. Inflyttningen till storstadsregionerna är fortsatt stor och allt fler kommuner rapporterar brist på bostäder.

Detta gäller särskilt för de mindre kommunerna, där man på många håll bedömer att det byggs för få bostäder. Samtidigt är det just bland dessa kommuner som byggandet tycks minska mest.

Omvandlingar av allmännyttiga bostäder till bostadsrätter är ett Stockholmsfenomen. I landet i övrigt är det oftast endast mindre försäljningar till privata hyresrätter och det är inte ovanligt att dessa sker för att bostadsföretagen ska få resurser till att bygga nytt eller rusta upp.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.