Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bostadsbyggandet nästan halverat

Publicerad: 21 oktober 2008, 09:21

Bostadsbyggandet minskar 40 procent i år, enligt Boverkets indikatorer. Det riskerar att göra det svårt för unga och invandrare att komma ut på bostadsmarknaden.


Enligt Boverkets analys som presenterades på tisdagen väntas antalet påbörjade bostäder minska med 16 000 bostäder, 40 procent, fram till 2009 jämfört med år 2006 då 41 500 bostäder påbörjades, oräknat så kallade ”Odellplattor”, enligt Boverket.

Under samma period har antalet påbörjade hyreslägenheter nästan halverats, till följd av stigande byggpriser och borttagna stöd, enligt Boverkets analys. Endast 1 700 hyreslägenheter påbörjades första halvåret 2008, enligt preliminär statistik från SCB.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm ser samma mönster på marknaden som i början av 1990-talet. Först och hårdast drabbas de som bygger nya, dyra lägenheter.

För byggbranschen som helhet tror Hans Lind dock inte på en lika omvälvande utveckling.

– Jag tror inte att effekterna blir lika dramatiska för byggindustrin som i början av 1990-talet bland annat på grund av de stora infrastrukturprojekt som planeras och pågår, säger Hans Lind.

Mycket hänger på utvecklingen på efterfrågesidan. Om hushållen skjuter på planerade renoveringar är det möjligt att krisen slår bredare. Men att genast möta lågkonjunkturen med subventioner och bidrag, till exempel ROT-avdrag, som exempelvis HSB krävde i början av veckan, är inte nödvändigtvis rätt väg att gå, enligt Lind.

– I det här läget kommer krav från alla sektorer om att staten ska göra något och gå in med bidrag och stöd, men i en lågkonjunktur sjunker också statens intäkter och jag tror att regeringen kommer att avvakta lite för att se hur lågkonjunkturen slår. Jag sympatiserar med det. En viss nedgång inom byggsektorn kanske inte är ett stort problem, säger Hans Lind.

Boverkets slutsats, att det minskade bostadsbyggande innebär att det inte kommer att finnas tillräckligt med bostäder för ungdomar och invandrare de närmsta tre åren, är Hans Lind tveksam till.

– Den nedgång vi ser i nyproduktionen är inte de bostäder som kommer ungdomar med låga inkomster och invandrare till del ens sett till långa flyttkedjor. Begrepp som behov och brist är väldigt problematiska.

Däremot tror han att bostadskrisen kan innebära en renässans för hyresrätten.

– I början av 1990-talet såg vi flera projekt som omvandlades från bostadsrätt till hyresrätt. Turning Torso är ett exempel från förra svackan. Jag tror att andelen hyresrätter kommer att öka av det som byggs, säger Hans Lind.


Boverkets prognos:

Påbörjade bostäder 2008: 26 500, varav 25 000 genom nybyggnad.
Påbörjade bostäder 2009: 25 500 bostäder, varav 23 500 genom nybyggnad.
Nettotillskottet genom ombyggnader: 1 500 bostäder i år och 2 000 nästa år.

Prognosen är dock mycket osäker. Konsekvenserna av finanskrisen och konjunkturnedgången går inte att överblicka.

Källa: Boverket

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.