tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bostadskongress med svåra frågor

Publicerad: 25 maj 2016, 10:32

Vad kommer ut i form av resultat av regeringens och oppositionens pågående bostadssamtal? Frågan var central när Hyresgästföreningen höll sin andra bostadskongress på tisdagen. Den första hölls 1930, för 86 år sedan och fick sin betydelse under krisåren som en av grundpelarna i det som kommit att kallas folkhemsbygget.

Ämnen i artikeln:

HyresgäsföreningenMagdalena AnderssonbyggpolitikPolitikbostadspolitik

I år vill Hyresgästföreningen och förbundsordförande Marie Linder knyta an till föregångaren genom kravet på att regeringen tillsätter en statlig bostadssocial utredning som tar ett helhetsgrepp över bostadsfrågan ur ett samhällsperspektiv,

I bostadskrisens 2016 är syftet att skapa en gemensam bild av samhällets utmaningar och pröva om det går att hitta nya vägar framåt tillsammans, som Hyresgästföreningen formulerade ambitionerna inför sin andra kongress.

På plats var finansminister Magdalena Andersson som leder de partigränsöverskridande samtalen som också tror på att samtalen kommer att leverera ett vägöppnande resultat när facit av samtalen ska redovisas om några veckor. Hon är optimistisk när det gäller att man kommer att enas kring en konstruktiv kompromiss och kan öka takten i bostadsproduktionen.

– Ska man komma överens brett så får man inte med sig alla käpphästar.

Hon tror inte att behoven av billigare boende för resurssvaga hushåll kan lösas med bostadsbidrag utan kräver generella insatser.

Hon har under senare tid rest i såväl Polen som Danmark för att locka fler bostadsbyggare till Sverige och därmed öka konkurrensen och pressa priserna.

Att få igång flyttkedjorna genom att sänka reavinstskatten utesluter Magdalena Andersson däremot som för dyrt. Ytterligare en fråga som socialdemokraterna inte kompromissat med ännu gäller instansordningen när det gäller rätten att överklaga byggplaner. Länsstyrelserna behövs och ska vara kvar, var hennes besked inför kongressen.

Moderaternas bostadspolitiske talesman i riksdagens civilutskott tror på ett begränsat resultat av bostadssamtalen.

– Vi har kommit med många förslag men fått liten respons, säger hon. Regelförenklinga kan man nog enas kring men i övrigt är motsättningarna fortfarande för stora.

Karolina Skog, kommunalråd i Malmö, MP, menade att regelförenklingar är viktiga.

– Men de är inte själva kärnan i uppgiften.

Den fråga som blir svårast att kompromissa kring för partierna är vad som ska hända med ränteavdragen.

– Ränteavdragen är oansvariga, snedfördelande och dyra, sade Karolina Skog.

För moderaterna handlar det om att effekterna av ett slopande handlar om att öka skattetrycket.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev