lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bostadsmarknaden oro för finansministern

Publicerad: 21 december 2016, 12:36

Finansminister Magdalena Andersson (S) ger en ljus bild av svensk ekonomi, men situationen på bostadsmarknaden och hushållens skulder oroar. Riksbanken beslut på onsdagen att lämna reporäntan oförändrad riskerar att ge ytterligare bränsle åt hushållens skuldsättning.

Ämnen i artikeln:

byggpolitikPolitik

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Först 2018 börjar räntan höjas enligt Riksbankens prognos. Om bedömningen står sig väntar troligen ytterligare två år med rekordlåga boräntor. Hushållens skuldsättning är en risk för svensk ekonomi enligt finansminister Magdalena Andersson (S) och hon har uttalat att regeringen är bered att vidta åtgärder om det krävs.

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, anser att den låga räntan kommer att bidra till att hålla uppe bostadspriserna. Han tror att den åtgärd som ligger närmast till hands för regeringen är att införa ett skuldkvotstak.

– Det är det som både Finansinspektionen och Riksbanken har föreslagit som nästa steg, säger Björn Wellhagen och regeringen följer myndigheternas rekommendationer utan invändningar.

Det är dock en åtgärd som Sveriges Byggindustrier ställer sig tveksam till. I en ny rapport ”Argument för och emot ytterligare kreditrestriktioner” skriven av analysföretaget Evidens, på beställning av Sveriges Byggindustrier, framgår att svenska hushåll har god ekonomi och klarar en hög belåning också vid en kris.

– Det är bara 6 procent av hushållen som har en skuldkvot över 600 procent och ingen vet vilka dessa hushåll är eller hur deras ekonomiska situation ser ut. De kan ha höga inkomster eller stora förmögenheter. Ingen analys har gjorts kring hur stor påverkan ett fall i bostadspriserna skulle få på deras konsumtion och hur det skulle slå för landets hela ekonomi. Det är inte motiverat att införa ett skuldkvotstak utan att ha gjort en sådan analys säger Björn Wellhagen.

Enligt Evidens rapport riskerar ett skuldkvotstak att göra det svårare för unga och hushåll med lägre inkomster får svårare att köpa bostad.

En effekt av ett skuldkvotstak är att det hindrar vissa hushåll att låna till ett bostadsköp enligt Björn Wellhagen, en förbisedd effekt är att dessa hushåll hänvisas till den mindre väl fungerande hyresmarknaden i stället.

– Den del av hyresmarknaden som dessa hushåll ser är nyproducerade relativt dyra hyresrätter. Boendekostnaden är här högre än om de ägt en bostad och hushållen får betala mer för sitt boende och därmed får de mindre över för övrig konsumtion. Denna aspekt har inte politiken och myndigheterna beaktat säger Björn Wellhagen.

Även de samhälleliga vinsterna med ett skuldkvotstak ätas upp av lägre BNP och konsumtion enligt Evidens rapport. Enligt rapporten är den svenska bostadsmarknaden just nu rimligt värderad och att hushållen kan betala sina bostadslån vid en kris. Högt belånade hushåll utgör en liten del av alla hushåll, de är även de hushåll där övervägande delen har en god ekonomi.

– Vi ifrågasätter om det är rätt i detta läge med ytterligare kreditrestriktioner för hushållens belåning. Vi menar att bankerna har ansvaret att göra rätt bedömningar för säker utlåning, säger Ola Månsson.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev