Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bostadsministern: "Brist på arbetskraft det största hindret"

Publicerad: 30 mars 2017, 13:07

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) .

Foto: Ninni Andersson

Under en pressträff i Rosenbad i Stockholm presenterade bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) läget på den svenska bostadsmarknaden. Själv vill han verka för mer enhetliga regler i Norden och industriell produktion.


Sedan Peter Eriksson tillträdde för ungefär ett år sedan har bostadsbyggandet i Sverige tagit fart och närmar sig nu enligt flera prognoser nästan 70 000 påbörjade lägenheter per år. Men nu ser det ut som att kapacitetstaket börjar nås.

– Ända fram till årsskiftet 2014/15 så ansåg byggindustrin att det främsta hindret för ökad bostadsproduktion var brist på efterfrågan. Men sedan 2015 är det brist på arbetskraft som är det största hindret för att byggindustrin ska kunna producera mer, sa Peter Eriksson.

Den bilden delas av ministern. I augusti förra året tillsattes en utredning för att se över hur man kan skapa fler vägar in till byggbranschen och få fler människor i jobb där Uppdraget redovisades i december 2016. Men ännu så länge kvarstår situationen: Företag i branschen har svårt att hitta rätt kompetens.

– Nu är vi nära taket, men genom att bygga mer industriellt och prefabricerat så kan vi öka kapaciteten. Exempelvis så bygger husfabrikanter i Småland och i Piteå ut för ökad kapacitet, sa Peter Eriksson.

Hushållen skuldsättning oroar men bilden är komplex

Trots flera år av en god konjunktur och en BNP-tillväxt kring cirka 4 procent har Sverige nästan ingen löneglidning, enligt Peter Eriksson. Men priserna på bostadsmarknaden går stadigt uppåt. Det påverkar hushållens skuldsättning.

– Vi har en kraftig och oroväckande ökning av skuldsättninge. Varje bostadsaffär som görs ökar den hushållens totala skuldsättning ytterligare eftersom den som köper oftast lånar mer än den som säljer. Men det är lite vanskligt att titta för mycket på det, för varje affär ökar också rörligheten. Den här situationen gör att även om priserna stabiliseras eller rent av går ner så kommer vi att få en ökad skuldsättning, sa Peter Eriksson.

På samma gång ökar också hushållens förmögenhet i bostäder och aktier.

– Soliditeten i AB Sverige är god, men det är när vi tittar på skuldsättningen i relation till disponibel inkomst som det finns grupper som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden eller har det knappt. Flera bedömare anser att om vi lyckas hålla byggtakten uppe så kommer priserna att stabiliseras, sa Peter Eriksson.

Bostadsinvesteringarna i Sverige har tagit fart och omsätter över 200 miljarder kronor varje år. Enligt Sveriges Byggindustriers senaste prognos nu i veckan kommer de att öka ytterligare 16 procent i år.

Sysselsättningen hänger inte med i samma takt

Men ökningen i byggtakt har inte motsvarats av en sysselsättningsökning i samma takt.

– Dels handlar det om en produktivitetsökning, men det är också ett tecken på att många underentreprenörer i dag kommer från andra länder och inte finns med i den här statistiken. Inom nästan alla yrkeskategorier inom bygg är det brist i dag, sa Peter Eriksson.

Han sade sig också vilja jobba för att flera totalentreprenörer utifrån ska söka sig till Sverige, exempelvis från Finland.

– För att det ska vara möjligt måste vi bland annat ta fram regelverk på flera språk. Det har jag för avsikt att göra, sa Peter Eriksson.

Nödvändigt med enhetliga byggregler

Han anser också att det är nödvändigt att ha enhetliga byggregler i kommunerna.

– Visst kan det vara så att kommuner som vill ha hårdare regler kan driva fram byggindustrin men det blir problematiskt om alla ställer olika krav. När det gäller klimateffekter kommer hälften av utsläppen på själva byggprocessen, men reglerna gäller bara driften. I dag finns inget konkret krav på livscykelperspektiv, sa Peter Eriksson.

För att underlätta industriell produktion av bostäder har han har gett ett uppdrag till Boverket om typgodkännande av hus, som ska få byggas hela landet om de har fått godkänt i en kommun.

– Jag har också tagit initiativ till att harmonisera de nordiska regelverken. Det vore en bra sak. Konjunkturen i de olika nordiska länderna är ofta olika, så det skulle kunna balansera marknaden i Norden och särskilt gynna dem som bygger industriellt så att man kan få ner kostnaden. På så sätt skulle man även kunna utnyttja industrins arbetskraft, sa Peter Eriksson.

För att få en bättre balans mellan bostadsrätter och hyresrätter med en rimlig hyra uppmanade Peter Eriksson fastighetsägare och producenter att ansöka om det statliga investeringsstödet till hyresbostäder. Hittills har cirka 250 ansökningar kommit in.

– Utnyttjas stödet fullt ut kan det ge 20–30 000 nya bostäder. Det är inte dåligt, sa Peter Eriksson.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.