Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bostadsministern: Byggemenskaper kan ge bostadsbyggandet fart

Publicerad: 23 april 2018, 13:36

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) tror att stöd till byggemenskaper skulle kunna ha många positiva effekter.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) vill se mer av byggemenskaper i Sverige. – Det kan vara ett sätt att öka mångfalden och skapa en social dimension i boendet, säger han.


Ämnen i artikeln:

Peter Eriksson

I veckan reser bostadsminister Peter Eriksson till Tyskland på studiebesök. Han ska först till Hanover för att delta i en industrimässa där för att sedan vidare till Stuttgart och Tübingen för att träffa delstatspresidenten och borgmästaren där för att prata om byggemenskaper, något som Peter Eriksson tycker skulle vara intressant att se mer av i Sverige.

– Byggemenskaper är ett sätt att driva fram bostadsprojekt där man jobbar tillsammans för att hålla nere kostnader och få bostäder anpassade efter sina egna behov, där man driver processen i ett socialt sammanhang. Jag skulle gärna se fler sådana inslag här, säger Peter Eriksson.

För en tid sedan kom en utredning om finansiering på bostadsmarknaden genomförd av Susanne Bard. Utredningen konstaterar att om man skulle ge ett stöd på 300 000 kronor i startbidrag till de som vill bygga bostäder som byggemenskap så skulle det underlätta för arkitekter och andra att dra igång sådana projekt.

– Vi tittar just nu på om detta skulle vara genomförbart och den här resan är ett led i den processen. Vi vill se vad det finns för fördelar och nackdelar, säger Peter Eriksson.

Han tror att byggemenskaper skulle kunna ge både fler bostäder – men också tillföra en social dimension som han tycker saknas i bostadsbyggandet i Sverige i dag.

– Den sociala dimensionen är viktig. Om kommunerna skulle vilja anvisa mark till byggemenskaper skulle vi kunna skapa mer variation i bostadsbeståndet. De kan byggas både som bostadsrätter och hyresrätter och skulle kunna vara en modell för att blanda olika människor och olika typer av bostäder och skapa en ökad integration mellan olika bostäder och människor, säger Peter Eriksson.

Flera prognoser på senare tid visar på att bostadsbyggandet nu viker ner efter en period av rekordhögt byggande. I branschen framförs kritik bland annat mot att det är de hårdare kreditkraven som stryper efterfrågan.

– Det är klart att finansieringsfrågorna är viktiga. Folk måste få lån. Det är centralt. Men det är fel att säga att hela bostadsmarknaden viker ner. Det är framför allt i Stockholm, där överdrivna priser och vinster och höga markpriser gör att det är turbulent just nu, säger Peter Eriksson.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Peter Eriksson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.