Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bostadsministern deltog vid byggstart av nollenergihus

Publicerad: 4 juni 2015, 12:47

Mehmet Kaplan får hjälp av Per Jutner, vd för Einar Mattsson Projekt, att ta på sig handskarna.

Foto: Johanna Åfreds

Nu finns bostadsminister Mehmet Kaplans handavtryck förevigade i cement. I samband med byggstarten av Einar Mattssons första nollenergihus fick han trycka ner händerna i våt cement.


Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplannollergihusEinar Mattsson

Två huskroppar och 64 hyresrätter ska byggas som nollenergihus i kanten av Nackareservatet i Stockholm.

– Vi projekterar alltid för miljöstandard guld. Vi har byggt passivhus, men inte nollenergihus tidigare. Därför är det extra roligt att får starta bygget av vår första nollenergifastighet, säger Per Jutner, vd för Einar Mattsson Projekt.

Bostadsminister Mehmet Kaplan gästade etappstarten i stadsdelen Björkhagen, Stockholm, och lovordade de som tar initiativ till hållbart byggande. Han fick samtidigt chansen att göra handavtryck i den våta cementen inför den första gjutningen av grunden. Bostadshusen kommer att få en fasad av trä och det ska finnas solpaneler på taket. Wingårdhs är arkitekter.

– Eftersom vi inte behöver radiatorer kan vi ha fönster ända ner till golvet. Vi har valt att använda termodeck, en betongstomme där värme lagras i bjälklagen, berättar Mikael Andersson, arkitekt på Wingårdhs.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News