Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bostadsministern på besök hos Älvsbyhus

Publicerad: 24 april 2018, 07:46

Kent Johansson, vd för Älvsbyhus, visade bostadsminister Peter Eriksson runt i fabriken i Älvsbyn.

Under fredagen besökte bostadsminister Peter Eriksson Älvsbyhus fabrik i Älvsbyn. Under besöket berättade kommunalrådet Helena Öhlund om Älvsbyn och därefter fick ministern en genomgång av Älvsbyhus historia och en rundtur i företagets fabrik där deras nya, 40 centimeter tjocka, energiväggar produceras.


– Vi kommer att visa siffror på energibesparingarna som kan göras med våra nya tjockare väggar. De visar tydligt hur många kilowattimmar som kan sparas in och vi kan visa att vi nu kommit så långt man kan komma med klimatskalet, berättade Kent Johansson, vd för Älvsbyhus, när Byggindustrin pratade med honom inför besöket.

Förhoppningen var också att hinna sitta ner med ministern och föra fram synpunkter på Boverkets förslag om skärpta energikrav som nu är ute på remiss.

– De nya kraven kommer göra det svårare och dyrare att bygga mindre enplansvillor. För att klara kraven får man installera borra för bergvärme i stället för att använda frånluftsvärmepump, vilket vi inte alls ser som bättre för miljön, menade Kent Johansson.

Spännande utveckling

Bostadsminister Peter Eriksson menar att utvecklingen inom industriellt byggande är spännande.

– Det ska bli väldigt intressant att besöka Älvsbyhus. Det finns många duktiga och spännande företag i norra Sverige. Tidigare har jag invigt Lindbäcks nya fabrik. Ett annat bra exempel är Martinsons. Det är intressant att se hur de kan använda digitaliseringen för att anpassa produkterna för sina kunder, berättade Peter Eriksson på vägen till Älvsbyn.

Som ansvarig för såväl bostads- som digitaliseringsfrågorna har digitaliseringen av planprocessen varit en högprioriterad fråga för Peter Eriksson.

– Att det kombinerar mina ansvarsområden har varit en morot när jag drivit den frågan.

Peter Eriksson tror att det finns potential för en större grad industriellt byggande i framtiden.

– Definitivt. Det är en av de viktigaste utvecklingstrenderna inom byggnadsindustrin. En allt större del av produktionen kommer att ske i fabrik i framtiden. Det är så vi får ner kostnaderna, kan använda modern teknik och säkra kvalitén.

Du vill se fler kvinnor i byggbranschen – 25 procent av de nyanställda 2030 ska vara kvinnor. Är mer industriellt byggande en väg mot att få in fler kvinnor i branschen?

– Ja, det har visat sig att det är fler kvinnor på husfabriker än på byggplatser. Men jag vill att kvinnor ska vara yrkesverksamma i alla delar av byggprocessen, inte bara i fabrikerna.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.