Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bostadsministern positiv till större Attefallshus

Publicerad: 2 maj 2018, 13:33

Attefallshusen kan bli större. Boverket ställer sig positiv till att öka husens storlek förutsatt att vissa rättsliga regler kring de så kallade Attefallsåtgärder ändras. Det föreslår Boverket som på uppdrag av regeringen har utrett Attefallshusens vara.

Ämnen i artikeln:

Politik

NML

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Hösten 2017 gav regeringen Boverket i uppdrag att utreda förutsättningarna att utöka byggnadsarean för Attefallshus. Nu redovisar Boverket uppdraget till regeringen och föreslår en utökning från 25 till 30 kvadratmeter – förutsatt att de brister som Boverket anser finns i de nya regler som infördes 2014 ändras.

– Vårt förslag bygger helt på att åtgärda bristerna i regelverket. Det måste till lagändringar och så måste bland annat till ändringar kring hur byggnadsnämnderna ska hantera bygganmälningar. Det är ganska allvarliga problem faktiskt, säger Adam Laurin, arkitekt på Boverket, en av utredarna.

En av anledningarna till att regeringen velat utreda förutsättningarna för att öka storleken på Attefallshusen är att göra det mer attraktivt att bygga dem för att använda dem som bostadshus.

Enligt Boverkets årliga plan- och byggenkät så har det byggts lite fler än 3 400 Attefallshus som komplementbostadshus och cirka 17 000 Attefallshus som annan komplementbyggnad sedan undantagen för krav på bygglov infördes 2014.

– Attefallshusen var en bra idé men har inte gett så många nya bostäder som man förväntat sig. Jag hoppas nu att vi ska kunna genomföra de här förändringarna. Det skulle göra Attefallshusen mer attraktiva, hittills har de uppfattats som för små för att kunna fungera som en bra bostad, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Adam Laurin tror också att en utökning av den tillåtna storleken på Attefallshusen från 25–30 kvadratmeter skull göra det lättare att bygga dem som bostadshus.

– Det skulle göra det lättare att klara tillgänglighetskraven för bostäder. Vi har inte tittat närmare på om det också skulle göra det möjligt att bygga med olika planlösningar, exempelvis med ett separat sovrum, säger han.

Planlösningen i dag innebär i princip att huset rymmer ett toalettrum och ett allrum.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev