Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bostadsministern: "Positivt att ni alla jobbar för fullt"

Publicerad: 28 mars 2017, 04:46

Det är glädjande att det byggs mycket i Sverige, men samtidigt finns det många problem för regeringen att ta tag i. Det tycker bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP). På Årets Bygge-galan tackade han dock byggbranschen för sin arbetsinsats.


– Det är positivt att ni alla jobbar för fullt för att nå målet att människor i det här landet får tak över huvudet, säger han.

Peter Eriksson ser många tecken på att det går bra för Sverige, bland annat 150 000 fler personer i arbete och väldigt låg ungdomsarbetslöshet. Han är stolt över att det görs stora investeringar på järnvägar och bredband och även nöjd med att byggandet når rekordnivåer.

– 2016 startades 63120 lägenheter och prognosen är att vi ökar fortsätter mot 70 000 under 2017, säger han.

Regeringen jobbar för fullt med sitt 22-punktsprogram för ökat bostadsbyggande och en av de senaste åtgärderna man vidtog var att starta en översyn av Boverkets byggregler. Den ska resultera i ett mer transparent regelsystem som ska göra det lättare att bygga och möjliggöra ökad konkurrens.

– Det här är den största genomgången av byggreglerna i modern tid, säger han.

Av de ekonomiska stöd som regeringen infört har kommunbonusen gett en väldigt bra effekt på byggandet, menar Peter Eriksson.

– Betydligt mindre än hälften av Sveriges kommuner hade en bostadsförsörjningsplan när de rödgröna tillträdde men nu har många av dem gjort en sådan. Och när man har bostadsförsörjningsplan är det pinsamt att det inte finns något att bygga, så många kommuner har påbörjat projekt, säger han.

Det största problemet han ser i dag är arbetskraftsbristen. Efter utredningen om personalförsörjning i byggbranschen som kom före jul ser man nu över utbildningarna för byggbranschens behov.

– Nu får vi bara hoppas att ni sedan tar vara på det vi tar fram, att det inte är som vi hört nu att lärlingar inte får platser och att kvinnor hoppar av för att det inte känns okej i branschen, säger han.

För en hög kvalitet och hållbart byggande i en pressad byggbransch tänker Peter Eriksson att en nationell arkitekturpolicy och en riksarkitekt skulle kunna bidra positivt. Han tror också på nya styrmedel för lägre miljöpåverkan. Även ökat industrialiserat träbyggande är en möjlighet att bygga klimatsmart och kvalitativt.

– Det blir inte alltid billigt, men ger hög kvalitet och lägre klimatutsläpp. Dessutom kan det bredda basen för vilka som kan jobba i byggindustrin, säger han.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.