Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bostadssamtalen återstartar i veckan

Publicerad: 8 mars 2016, 10:07

På fredag återupptas de blocköverskridande bostadssamtalen mellan regeringen och Alliansen. På ett frukostseminarium på tisdagen diskuterade tre riksdagsledamöter, Leif Nysmed, S, Robert Hannah, L, och Caroline Szyber, KD, förutsättningarna för att samtalen ger resultat med Anette Frumerie, vd för bostadsbyggaren Besqab.


På fredag återupptas de blocköverskridande bostadssamtalen mellan regeringen och Alliansen.

På ett frukostseminarium på tisdagen diskuterade tre riksdagsledamöter, Leif Nysmed, S, Robert Hannah, L, och Caroline Szyber, KD, förutsättningarna för att samtalen ger resultat med Anette Frumerie, vd för bostadsbyggaren Besqab och Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.

Lagom till nystarten publicerade Sveriges Byggindustrier en ny rapport, ”Effekterna på bostadsmarknaden av kreditrestriktioner”, som presenterades av Björn Wellhagen, näringspolitisk chef.

Riksbankens oro för hushållens skuldsättning och risken för att den driver fram måste nyanseras. I verkligheten är hushållen rikare och har högre soliditet än tidigare, var Björn Wellhagens inledande budskap. Räknat som skulder i förhållande till disponibla inkomster ligger de svenska hushållen visserligen i topp i ett Europaperspektiv.

Men med hänsyn till skatter och sociala avgifter för bland annat framtida pensioner, ligger de svenska hushållens skuldkvot betydligt lägre, 132, vilket ger en placering på genomsnittet för andra länder.

I det perspektivet slår de sammanlagda effekterna av åtgärder som skuldkvottak, amorteringskrav, minskade ränteavdrag och det redan införda bolånetaket mot bostadsproduktionen, enligt prognoser från Sveriges Byggindustrier.

Från en årstakt på 40 000 nya bostäder pekar bostadsproduktionen svagt neråt de närmaste åren samtidigt som bland annat Boverket anser att det behöver byggas 70 000 nya bostäder om året fram till 2025.

Det är en  målkonflikt, konstaterade Ola Månsson och fick medhåll.

– Jag köpte mitt hus för tre och ett halvt år sedan. I dag är det tveksamt om jag skulle klara det med nuvarande prisutveckling, sa Leif Nysmed. Han vill se att kommunerna öppna för billigare byggbar mark i nya områden och möjliggöra detta med vägar och andra infrastruktursatsningar.

Caroline Szyber varnade för att drastiska förändringar för bostadslån slår mot barnfamiljernas ekonomi. Anette Frumerie ser för sin del att redan debatten om begränsningar påverkar bostadspriserna. Svaga hushåll får det ännu tuffare på bostadsmarknaden.

Robert Hannah betonade att liberalerna inte kommer att medverka till en politik som ger skattehöjningar på hushållens boende.

Båda blocken är beredda att diskutera hyresmarknaden och ägda bostäder som en sammanhållen bostadsmarknad. Regelverkens betydelse och behovet av bosparande ska också övervägas.

– Vi måste ta bort de ideologiska skygglapparna, sade Leif Nysmed. Vi måste diskutera vad som egentligen är problemet och vad vi är överens om.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.