Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Boverket: "Fränne kan inte få dispens"

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Lars Fränne och Stockholms stad får inte dispens från energikraven i byggreglerna. Boverket har avslagit ansökan.


-Lars Fränne har rätt i att det är viktigt med låga koldioxidutsläpp men fel i att han kan få dispens från byggreglerna, säger Nikolaj Tolstoy, enhetschef för Bygg och förvaltning på Boverket.
Boverket har inte ens den formella möjligheten att ge dispens från energikraven. Byggnadsverksförordningen ger Boverket möjlighet att ge dispens från paragraferna 10-15 - och detta har verket gjort en enda gång. Men energireglerna finns i paragraf 8
Att möjligheten till dispens saknas är dock inget Nikolaj Tolstoy sörjer. Han poängterar att förändringen av reglerna och borttagandet det undantag som tidigare fanns för hus i fjärrvärmeområden föregicks av en omfattande debatt.
-Ungefär 80 procent av flerbostadshusen värms upp med fjärrvärme så om vi skulle ge dispens från reglerna skulle vi vara tillbaka till reglerna med undantag i fjärrvärmeområden och dit vill vi inte, säger Nikolaj Tolstoy.
Med undantagsregler prioriterades inte energieffektiviseringar när man byggde flerbostadshus, enligt Boverket.
-Det finns mycket att göra så om Fränne koncentrerar sig på energieffektiva lösningar i stället så bör energikraven i Boverkets byggregler inte vara något problem. Det kan handla om mindre fönsterpartier och att ställa krav på täthet samt kontrollera att detta efterlevs.
Nikolaj Tolstoy ger inte heller något för kritiken om att byggreglerna blivit inaktuella eftersom de inte tar hänsyn till koldioxidutsläpp.
-Vi skulle ha skrivit likadant i dag. Det kommer att vara ännu hårdare regler för eluppvärmda flerbostadshus, vi väntar på en förordning från regeringen. Vi får också kritik för att vi inte ställer hårdare krav.

FREDRIK KARLSSON

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.