Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Boverket slopar konsumentinfo i energideklarationen

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Energideklarationens anslag i porten skulle innehålla exempel på kostnadseffektiva åtgärder som gör huset mer energisnålt. Men i augusti slopade Boverket det här kravet på konsumentinformation, vilket får kritik av regeringens energiexpert Agneta Persson.


Senast vid årsskiftet 2008/2009 ska alla hyreshus, bostadsrättshus och de flesta lokaler vara energideklarerade. Syftet är att både gamla och nya byggnader ska bli mer energieffektiva. Uppvärmningen av bostadshus och lokaler står för ungefär 40 procent av Sveriges totala energianvändning.

Enligt Boverkets regler är ägaren av en byggnad skyldig att sätta upp en sammanfattning av energideklarationen i porten eller trapphuset så att alla de som bor eller besöker huset kan ta del av den.

När reglerna togs fram föreslogs det att anslaget i porten skulle innehålla exempel på kostnadseffektiva åtgärder som gör huset mer energisnålt. Men i augusti valdes det här kravet bort av Boverket, vilket får kritik av en av regeringens energiexperter.

- Det här undergräver möjligheterna till konsumentmakt. Om brukarna inte får presenterat för sig att i just det här huset är det kostnadseffektivt att till exempel förstärka fönstren och tilläggsisolera vinden så har de ingen möjlighet att påverka sin fastighetsägare, säger Agneta Persson, utredningssekreterare för den statliga utredningen "Effektiv energianvändning & energitjänster".

Boverket kräver fortfarande att de besiktningsmän som gör deklarationerna ska komma med förslag på energibesparande åtgärder, men åtgärderna behöver inte finna med på anslaget i porten. Enligt Boverket beror inte detta på påtryckningar från fastighetsägarna.

- Det får inte vara för mycket information på anslaget. Det måste vara lättläst och snyggt, säger Lise Langseth, chef för husbyggnadsdivisonen på myndigheten.

Idag innehåller förslaget till anslag en symbol samt åtta rader med information. Lise Langseth påpekar att den hyresgäst som är vill veta mer kan ta kontakt med sin fastighetsvärd och få ta del av den fullständiga energideklarationen.

Boverket kommer också att lägga ut mer generell information om energideklarationerna på sin hemsida. Men Agneta Persson tycker att Boverkets val är olyckligt.

- Det kommer fram massor av åtgärdsförslag under en energideklaration och alla kanske inte är lönsamma. Men jag tycker att Boverket skulle ha hållit fast vid att i alla fall de lönsamma tydligt ska redovisas för brukarna, säger hon.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.