lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Boverket vill att loggbok blir lag

Publicerad: 15 januari 2016, 09:37

Fredrik Olsson, projektledare på Boverket. Foto: Boverket

Boverket har på uppdrag från regeringen undersökt möjligheten att lagstifta om dokumentation av byggprodukter och byggmaterial som används vid nybyggnation. Nu föreslår Boverket att byggherren enligt lag ska föra en så kallad loggbok i samband med vissa typer av byggprojekt.

Ämnen i artikeln:

byggprodukterBoverketbyggpolitikPolitikbyggmaterial

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


I rapporten ”Dokumentationssystem för byggprodukter vid nybyggnation – En så kallad loggbok” presenterar Boverket ett författningsförslag som reglerar användningen av loggbok. Förslaget är utvecklat i samråd med Kemikalieinspektionen, Naturvårdsverket, Trafikverket och Transportstyrelsen.

Enligt förslaget är det byggherren som ansvarar för att föra loggbok, men kravet gäller bara vissa typer av byggprojekt. I första hand är det nybyggnation av större flerbostadshus, kontor och anläggningar samt nybyggnad av skolor, förskolor och vårdbyggnader som berörs. Småhusprojekt är undantagna.

– Vi har fört samtal med branschen och sett att det blir svårt för mindre byggherrar att föra loggbok. Därför väljer vi att fokusera på vissa typer av byggnadsverk. Man får se det här som ett första steg, vi börjar med en viss del av branschen. Sen får eventuell vidareutredning visa på vilka andra delar av branschen som skulle kunna inkluderas, säger Fredrik Olsson, projektledare på Boverket.

Byggherren kan själv välja loggboksystem, förutsatt att det uppfyller ett antal grundläggande krav.

– Man skulle kunna se det som en organisering av den information som redan idag ska finnas, exempelvis prestandadeklaration och säkerhetsdatablad. Utöver den informationen handlar det till exempel om att dokumentera var i byggnaden produkten finns och hur mycket av produkten som finns där.

Förslaget om loggbok reglerar inte det kemiska innehållet i byggprodukter, utan handlar om att dokumentera och samla information. Däremot lämnade Kemikalieinspektionen ett förslag för lagstiftning mot farliga kemikalier i byggprodukter i december.

Vad är en loggbok?

En loggbok är ett sätt att organisera och spara produktinformation om de byggprodukter som ingår i ett byggnadsverk. Syftet är att ge ett bättre kunskapsunderlag för och en ökad spårbarhet av de produkter och material som finns i byggnadsverket, inklusive farliga ämnen.

Vill du läsa hela rapporten?

Rapporten ”Dokumentationssystem för byggprodukter vid nybyggnation – En så kallad loggbok” finns att läsa hos Boverket.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev