Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Branschen dömer ut bidrag till bostadsbyggande

Publicerad: 27 augusti 2010, 07:41

Det blir mer bidrag till bostadsbyggande om de rödgröna vinner valet. Men pengarna kan i stället hämma byggandet, anser kritiker.


Nästan en och en halv miljard kronor i subventioner till byggande av hyresrätter de kommande två åren. Om det rödgröna blocket vinner återinförs det statliga investeringsstödet.

– Det är bostadsbrist och behöver byggas, säger Carina Moberg, socialdemokrat och ordförande i riksdagens civilutskott.

Därför vill partiet återinföra ett bidrag till hyresrätter som en byggherre kan söka hos länsstyrelsen. Stödet ska i stort sett se ut som det gjorde innan Alliansen avskaffade bidraget.

– Fast det får nog en tydligare klimatprofil, säger Carina Moberg.

Men branschorganisationen Sveriges Byggindustrier, BI, är kritisk. Risken är att byggherrar lägger projekt på is tills de ser om det blir nya spelregler för branschen.

– Det är negativt för bostadsbyggandet på kort sikt. På lång sikt driver bidrag upp byggkostnaderna. Investeringarna riskerar också att inte hamna där de gör störst nytta för samhället, säger Björn Wellhagen, expert på husbyggnad på BI.

Han betonar att byggbranschen inte vill ha subventioner utan hellre långsiktiga spelregler på marknaden. Ett bättre sätt att få fart på byggandet är att införa en friare hyressättning och att effektivisera plan- och bygglovsprocessen. Om stöd för boendet ska ges ska det gå direkt till individerna via till exempel bostadsbidrag, anser han.

Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på KTH, anser att det kan vara skattetekniskt motiverat att återinföra ett bidrag till hyresrätter. När Alliansen ersatte fastighetsskatten på småhus med den betydligt lägre fastighetsavgiften blev det billigare att bygga villor än hyresbostäder. Ett bidrag till hyresrätter kan kanske balansera det något, anser han.

– Fast spontant låter det som väldigt lite pengar, det blir inte många hyresrätter av det här. Det är nog mer symbolpolitik, säger Stellan Lundström.

Carina Moberg anser inte att bidraget är hela lösningen.

– Det här är toppen av isberget, en viktig liten del av flera åtgärder, säger hon.

Moderaternas strategi ligger istället helt i linje med Sveriges Byggindustriers. Partiet vill ta bort hinder och flaskhalsar i byggprocessen och skapa långsiktiga spelregler.

– Byggbranschen måste stå på egna ben och själva jobba med effektivitet och lönsamhet, säger Ewa Thalén Finné, bostadspolitiker i riksdagens civilutskott.

Partiet har därför bland annat skrivit in en maxgräns för handläggningstider i plan- och bygglagen. M har också föreslagit att en ny mark- och miljödomstol ska pröva detaljplaner och ansökningar om bygglov samt förändrat hyreslagen så att hyressättningen blir mer marknadsanpassad.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.