Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Branschen kräver krafttag mot kriminella nätverk i byggsektorn

Publicerad: 14 februari 2020, 16:10

Stelbenta regler stoppar samverkan mellan svenska myndigheter, vilket gynnar kriminella. ”Vi har ledsnat och tagit saken i egna händer”, sa Morgan Jansson, inköpschef på Stockholmshem, när riksdagen anordnade ett seminarium i ämnet på torsdagen.


I höstas gick Familjebostäder, Sisab, Stockholmshem och Svenska Bostäder samman för att motverka kriminalitet i byggbranschen, då svenska myndigheter inte klarar av att göra de kontroller och uppföljningar som krävs för att stoppa utvecklingen.

På torsdagen hölls ett seminarium i riksdagen för att skapa bättre samverkan mellan myndigheter.

– Vi har ledsnat och tagit saken i egna händer. Vi förväntas bygga på rätt premisser och har därför börjat göra egna kontroller, sa Morgan Jansson, inköpschef på Stockholmshem på plats.

Falska ID-handlingar

De kommunala bolagen rapporterar bland annat om allvarliga brister i kontroller och personalavtal, om oanmälda underentreprenörer, felaktiga arbetstillstånd och falska ID-handlingar.

Hans Jeppson, konsult med flerårig erfarenhet som utredare, som närmast kommer från Upphandlingsmyndigheten deltog i det efterföljande panelsamtalet.

– Det här drabbar inte minst skattebetalarna som indirekt betalar för de svarta lönerna, säger han till Fastighetsnytt.

Drabbar välfärden

Uteblivna skatteintäkter och fusk med exempelvis lönegarantier drabbar välfärden.

– Fusket är väldigt avancerat. Det handlar om rena bedrägerier, pengatvätt, människohandel och en massa andra brott.

Ett hinder för att komma tillrätta med kriminaliteten på området är att Sverige, enligt honom, inte alltid har förstått hur EU-samarbetet ska fungera i praktiken.

– Vi har inte tänkt igenom om vår myndighetsstruktur passar de öppna gränserna. Det finns hål i hur Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan och andra myndigheter jobbar, vilket utnyttjas av de kriminella.

Vilka kriminella nätverk handlar det om?

– Vi kan inte svara på exakt vilka gäng det handlar om. Det vet bara polisen. Problemen har dock accentuerats, i början var det bara ett fåtal individer som såg möjligheter, men sedan har det spridit sig, säger Hans Jeppson.

Morgan Jansson välkomnar den utredning som regeringen har tillsatt mot skurkföretag, som leds av Arbetsförmedlingens nyss avgångne generaldirektör, Mikael Sjöberg, och hoppas på fler åtgärder från beslutfattarnas sida.

– Det känns inte okej att vi byggherrar, som ibland bara får ett anbud, måste bedriva kontroller själva, och sedan även betala för det.

Välorganiserad brottslighet

Han beskriver kriminaliteten inom byggindustrin som mycket omfattande och välorganiserad.

– Bolag saknar tillsyn och huvudentreprenörer tar inte sitt ansvar. Lagstiftarna måste lyssna på tillsynsmyndigheterna. Ge dem vassare verktyg, ökad kapacitet och låta dem flytta fram sina positioner för att kunna göra ett bättre jobb.

Allt medan byggbranschen behöver se över sina egna verktyg, på hemmaplan, säger Morgan Jonsson.

Hans Jeppson säger att det är ett skäl till varför Byggmarknadskommissionen tillsattes i februari.

– Jag ska hjälpa till att ta fram underlag. Det handlar om att se över lagstiftning, myndigheternas resurser, prioriteringar och hur branschens företrädare agerar. Det finns en massa hål, som de kriminella har hittat, som måste täppas.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.