Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Branschen kritisk till krav på amortering

Publicerad: 11 november 2014, 15:24

Nya bolån ska amorteras ned till 50 procent. Det föreslår Stabilitetsrådet som består av regeringen, Riksbanken, Finansinspektionen och Riksgälden. Många varnar nu för att amorteringskravet ska leda till minskad tillväxt och bli ett hinder för nyproduktion av bostäder.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingamorteringskravFinansinspektionen

Det nya regelverket ska vara på plats om ett halvår. Förslaget bygger på en tvåstegsraket. Först ska nya bolånetagare amortera lånen med minst två procent per år ner till en belåningsgrad på 70 procent. I nästa steg ska de amortera minst en procent per år ner till en belåningsgrad på 50 procent.

Förslaget har mötts av hård kritik. Bland annat Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, BI, är kritisk. Han menar att tillväxten i svensk ekonomi kommer att minska om amorteringskraven införs eftersom hushållens utrymme för konsumtion blir lägre. Han tror också att det nya amorteringskravet i kombination med det befintliga bolånetaket gör det svårare för dem som står utanför bostadsmarknaden idag att efterfråga nya bostäder.

Anders Lago, förbundsordförande för HSB, är inne på samma spår.  ”Bostadsbristen är i dag ett av våra stora samhällsproblem. Det är därför viktigt att noga följa så att inte effekterna av amorteringskravet påverkar bostadsbyggandet negativt”, skriver han i en kommentar.

Under de kommande månaderna ska reglerna utförmas mer i detalj. Bland annat ska Finansinspektionen definiera vad som räknas som ett nytt lån. Till exempel ska de som redan har ett lån kunna byta bank utan att få en ny amorteringsplan. Finansinspektionen kommer också utforma undantagsregler så att hushåll med tillfälligt ansträngd ekonomi kan göra uppehåll i amorteringarna.

Relaterade artiklar

Finansinspektionen presenterar krav på amortering

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.