söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Branschens reaktioner på räntan: ”Det kommer att dämpa efterfrågan på nya bostäder”

Publicerad: 29 april 2022, 07:43

Sverige får en positiv reporänta för första gången på 7,5 år, Byggindustrin har samlat branschens reaktioner på nyheten. Foto: Byggindustrin

Sverige får en positiv reporänta för första gången på 7,5 år, och det ser inte ut att stanna vid dagens 0,25 procent. Byggindustrin har samlat branschens reaktioner på nyheten.

Ämnen i artikeln:

NCCRiksbyggenByggföretagenByggnadsriksbankenbyggpolitikPolitiknollräntaränta

På torsdagen meddelade Riksbanken att man höjer räntan till 0,25 procent. Prognosen är att räntan kommer att höjas ytterligare två till tre gånger i år – ett besked som kan få stora konsekvenser för byggbranschen. Eller? Vi har samlat reaktionerna från sektorn. 

”Vi räknar med att den räntehöjningscykel som Riksbanken inledde i dag kommer att dämpa efterfrågan på nya bostäder,” säger Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen. Foto: Byggföretagen

Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen

– Inflationen har tagit ordentlig fart de senaste månaderna, både globalt och här hemma i Sverige. I första skedet handlade det om direkta effekter av stigande gas- och oljepriser, men de senaste månaderna har vi kunnat se hur de stigande energipriserna fått genomslag även på exempelvis livsmedelspriserna så att kärninflationen ökat. I grunden handlar det dock fortfarande om en utbudschock, vilket betyder att det inte är något som Riksbanken kommer åt genom att höja styrräntan. Nu beslutade man ändå att höja den från noll till 0,25 procent i dag, vilket var något tidigare än vi räknade med i vår prognos strax före påsk.

– Syftet med åtstramningen är att försöka motverka stigande inflationsförväntningar som eventuellt skulle kunna riskera att spilla över i ökade lönekrav i den kommande avtalsrörelsen. Det är givetvis viktigt att löneutvecklingen fortsätter att främst beakta de svenska företagens internationella konkurrenskraft. Annars riskerar vi att få en stigande pris/lönespiral, vilket vore förödande i det osäkra ekonomiska läge vi befinner oss i. 

– Vi räknar med att den räntehöjningscykel som Riksbanken inledde i dag, och som kommer pågå åtminstone under det närmaste året, kommer att dämpa efterfrågan på nya bostäder. Många hushåll som har rörlig ränta på sina bolån får snart se sina lånekostnader öka och därmed får vi även räkna med en lugnare prisutveckling på bostadsmarknaden framöver.

”Ett väntat besked från Riksbanken”, säger Johan Lindholm, förbundsordförande, Byggnads.

Foto: Nicklas Thegerström

Johan Lindholm, förbundsordförande, Byggnads

– Ett väntat besked från Riksbanken och vi följer naturligtvis den här utvecklingen väldigt noga. Exakt vilken påverkan det här får på kommande avtalsrörelse återstår att se. Men för mig är det självklart att byggnadsarbetarna och Sveriges löntagare måste ha kompensation för de högre kostnaderna. Det finns en stor och rättmätig frustration i medlemskåren och det här kan bli en stökig avtalsrörelse.

”Det som kan påverkas omedelbart är vår fastighetsaffär,” säger Tomas Carlsson, vd, NCC.

Foto: Mattias de Frumerie

Tomas Carlsson, vd, NCC

I samband med presentationen av NCC:s rapport på torsdagen kommenterade bolagets vd Tomas Carlsson räntebeskedet.

– Det som kan påverkas omedelbart är vår fastighetsaffär. Det finns en stor debatt om hur en räntehöjning egentligen påverkar på sikt. Vi tror inte att det kommer att innebära någon stor påverkan på NCC.

”Dagens räntebesked är väntat i den situation som gäller just nu, säger Joanna Bjurskog, bostadspolitisk expert, Riksbyggen. Foto: Kristian Pohl

Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert, Riksbyggen

– Dagens räntebesked är väntat i den situation som gäller just nu. Jag tror inte att räntehöjningen sett isolerad kommer att få någon större påverkan på bostadsmarknaden. Det finns fler faktorer som kan påverka bostadsmarknaden, som till exempel ökade priser på livsmedel och energi, vilket gör läget svårbedömt. Underliggande finns dock ett fortsatt stort behov av fler bostäder, säger Johanna Bjurskog. Den grupp som vi tror kan komma att påverkas i första hand av en räntehöjning är singlar och unga vuxna som ska in på bostadsmarknaden. De har det redan tufft och höjd ränta kan göra situationen ännu svårare.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev