Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Branschskolor kan bli verklighet nästa sommar

Publicerad: 20 februari 2017, 13:13

regeringen har lagt en lagrådsremiss om att införa så kallade branschskolor på försök.

Foto: Peab

Regeringen går vidare med förslaget om försöksverksamhet med branschskolor. Om branschskolor skulle bli en verklighet kan det underlätta byggbranschens rekryteringsmöjligheter.


Regeringen meddelade i dag att man går vidare med planerna på att genomföra försöksverksamhet med så kallade branschskolor och har beslutat om en lagrådsremiss som ska leda till en proposition.

Om förslaget går i mål ska det börja gälla i praktiken 1 juli nästa år.

Bakgrunden till förslaget om de så kallade branschskolorna är ett minskat intresse för de gymnasiala yrkesprogrammen, vilket leder till kompetensbrist inom vissa yrken. Bland annat inom byggsektorn. I praktiken innebär branschskolorna att gymnasieskolor ska kunna erbjuda yrkesutbildningar, trots att elevunderlaget är för dåligt för att kunna erbjuda yrkesutbildningar fullt ut. Yrkesdelarna i utbildningen som respektive skola inte kan erbjuda får eleverna istället läsa på speciella branschskolor, som kan samla elever från flera gymnasieskolor.

– De gymnasiala yrkesprogrammen är basen i industrins och välfärdens kompetensförsörjning. Därför är det viktigt att det finns tillgång till utbildning över hela landet. Som ett sätt att utveckla den svenska modellen inleder regeringen nu arbetet med att inrätta branschskolor för att på så sätt säkerställa att utbildningar med litet elevunderlag inom små branscher kan bedrivas, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström i ett pressmeddelande.

I höstas utredde Tommy Andersson och Pia Enochsson, på bostadsminister Peter Erikssons uppdrag, hur kompetensförsörjningen ska kunna säkras för byggbranschen i framtiden. I deras rapport ”Slutsatser och förslag på åtgärder för att säkerställa tillräcklig arbetskraftskapacitet inom byggsektorn” nämns branschskolor som en del i att öka tillgången på utbildad arbetskraft till branschen. Sveriges Byggindustrier förordar branschskolor i rapporten.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.